ABD’de faiz artışı beklentisi

ABD’de faiz artışı beklentisi

ABD’de işsizlik oranları düşerken ve enflasyon az bir oranda yükselirken birçok analist Çarşamba günkü Amerika Merkez Bankası (Fed) toplantısından düşük oranda bir faiz artışı kararı çıkacağı tahmininde bulunuyor.

Fed yöneticileri Salı günü faiz oranları politikasını tartışmak üzere Washington’da biraraya geldiler. Toplantı Çarşamba günü sona eriyor.

Moody’s Yatırım Hizmetleri uzmanları, Fed’in faizleri çeyrek puan arttıracağını söylüyor ve benzer artışların yıl sonuna kadar süreceğini tahmin ediyor. Moody’s’e göre yıl sonuna kadar yapılacak bir kaç faiz artışı sonrasında dahi faiz oranları büyümeyi engellemeyecek.

Amerika Merkez Bankası duraksama döneminde işsizlikle mücadele edebilmek ve büyümeyi arttırmak için gösterge faiz oranlarını neredeyse sıfıra kadar çekmişti. Birçok ekonomiste göre işsizlik oranlarındaki düşüş ekonominin artık dışarıdan desteğe ihtiyacı kalmadığı anlamına geliyor.

Eğer yetkililer faiz oranlarını çok uzun süre çok düşük tutarlarsa, enflasyonun hızlı bir zıplama yapması riskini ortaya çıkarmış oluyorlar –ki bu durum Merkez Bankası’nın faiz oranlarını çok süratle ve fazla oranda yükseltmek zorunda kalması anlamına geliyor. Bu da ekonomiye zarar verebilir. Merkez Bankası yetkilileri ekonomik göstergeleri dengede tutmak ve enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yükseltiyor. Fed yıllık fiyat artışını yüzde 2 seviyesinde tutmaya çalışırken ekonomiyi de tam istihdamda tutacak şekilde yönlendirmeye çalışıyor.

Amerika’nın önde gelen büyük şirketlerinin yöneticileri önümüzdeki altı ay için daha fazla satış, yatırım ve istihdam olanakları konusunda beklentilerini yükseltirken Salı günü yayınlanan rakamlar da ekonominin güçlendiğine dair yeni kanıtlar ortaya koydu.

Şirket yöneticileri söz verildiği gibi vergilerin düşürülmesi ve işlerin büyümesine yardımcı olacak şekilde bazı yasaların yumuşatılmasını da dört gözle bekliyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.