Ünlü yönetmen Kiarostami hayatını kaybetti

Ünlü yönetmen Kiarostami hayatını kaybetti

İranlı usta yönetmen Abbas Kiarostami, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen,senarist ve yapımcıdır.

1970’ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40’tan fazla filmde çalıştı. Özellikle “Köker Üçlemesi”, “Kirazın Tadı” ve “Rüzgâr Bizi Sürükleyecek” filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

“Rüzgâr Bizi Sürükleyecek” filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye (Palme d’or) kazandı.

Çoğunlukla senarist, kurgu sorumlusu, sanat yönetmeni ve yapımcı olarak tanınmakla birlikte, şair, fotoğrafçı, ressam, çizer ve grafik tasarımcı olarak da işler yaptı.

İran sinemasında 1960’ların sonlarında başlayan ve Füruğ Ferruhzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzayi ve Perviz Kimyavi gibi yönetmenlerin de dahil olduğu İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. Bu akım yönetmenlerinin belirgin ortak özelliklerinden bazıları, şiirsel diyaloglar ve politik ve felsefi konularla ilgili alegorik hikâye anlatma tarzıdır.

Çocuk kahramanlar kullanmak, belgesel tarzı hikâye anlatımı, kırsal bölgelerde geçen filmler, arabaların içinde geçen diyalogların yoğunluğu ve genelde sabit kamera kullanımı Kiyarüstemi’nin en belirgin özellikleridir. Diyaloglarda, film adlarında ve temalarında İran şiirinden de çokça yararlanır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.