ABD ordusunu sahte Çin malları sardı

ABD ordusunu sahte Çin malları sardı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusuna ait askeri malzemeler arasında Çin yapımı sahte elektronik parçalar bulunduğu açıklandı.

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nin açıklamasında, bir yıl boyunca yürütülen araştırmalar sonucunda ABD ordusuna ait uçaklarda bin 800 sahte parçaya rastlandığı, yaklaşık bir milyon şüpheli parçanın yüzde 70’inin Çin’den geldiği ve Çin’i, İngiltere ve Kanada’nın takip ettiği belirtildi.

ABD donanmasının kullandığı SH-60B helikopterleri, C-130J ve C-27J kargo uçakları ve donanmaya ait P-8A Poseidon uçaklarında şüpheli parçaların bulunduğuna dikkat çekilen raporda, söz konusu sahte parçaların ABD’nin ulusal güvenliğini riske attığı ve Pentagon’a pahalıya mal olduğu vurgulandı. ABD askerlerinin, radyolarda, gece görüş sistemlerinde ve GPS cihazlarında bulunan küçük ve gelişmiş elektronik parçalara bağlı olduğu ve tek bir parçadaki sorunun bile askerlerin hayatlarını riske atabileceğine vurgu yapılan raporda, ABD’nin tedarik zincirindeki zayıflıklarına dikkat çekildi. Raporda, gelecek on yıl içinde savunma bütçesinden yaklaşık 450 milyar dolar kesintiye gitmeyi planlayan Pentagon’un, bazı ABD’li firmaların sahte parçalar nedeniyle yaşadıkları maddi kayıpları karşıladığı da kaydedildi.

-ÇİN’E SUÇLAMA-

Komitenin raporunda Çin, sahte parçalar üreten imalatçı firmaları kapatmamakla eleştirildi ve bunları kapatmak yerine, denetimi engellemekle suçlandı.

”Sahte elektronik parçalar açıkça Çin’in halk pazarlarında satılıyor” denilen raporda ayrıca Çin’e gitmek isteyen komite çalışanlarına da vize verilmediği ifade edildi.
Çin’den konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.