ABD’de istihdam sağlayana vize kolaylığı

ABD’de istihdam sağlayana vize kolaylığı

Amerikan ekonomisindeki toparlanma, ülkeyi yeniden cazibe merkezi yaptı.

Amerika’ya farklı sebeplerle gelen göçmenlere ülkede hangi koşullarda çalışıp nasıl yaşayacaklarına ilişkin uluslararası göçmenlikle ilgili danışmanlık hizmeti veren Amerikan merkezli hukuk firması Herrick’ın kurucu ortaklarından Chad Ellsworth, Amerika’daki göçmenler arasında en çok rağbet gören kalıcı oturum vizesinin EB-5 vizesi olduğunu söyledi.

Ellsworth, bu haktan yararlanmak isteyen yatırımcının dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Yatırımcının istenilen miktarı Amerikan ekonomisine katkı sağlayacak bir yatırım yapması şartı ile başlayan süreç için istenilen miktar yatırımcının yatırım yaptığı bölgeye göre değişmekte. Normal şartlarda en az bir milyon dolar olan yatırım miktarı, işsizliğin yüksek olduğu hükümet tarafından belirlenen belli bölgelerde ise 500 bin dolara kadar iniyor. Programın amacı ABD ekonomisine yarar sağlaması, bu sebeple en az 10 kişiye tam zamanlı istihdam oluşturulmalı.”

Bu vizeye benzer programların pek çok ülkede uygulanmakta olduğunu belirten Ellsworth’e göre EB-5’i diğer vizelerden daha avantajlı yapan ise bu vizenin diğer vizelere göre daha ucuz olması.

İngiltere’de kalıcı vatandaşlık almak isteyen kişilerin 2 milyon sterlin ödediğini belirten Chad Ellsworth, EB-5 vizesi ile kalıcı oturumdan yararlanmak isteyen kişinin 500 bin dolar karşılığında bu haktan yararlanabildiğini söyledi. Ellsworth, doğru projeye yatırım yapılması durumunda yatırımcının verdiği parayı kısa zamanda geri alma imkânı da olduğuna dikkat çekti.

Ellsworth,  bu programa en yoğun ilgi gösteren ülkelerin Çin, Vietnam, Güney Kore,  Rusya ve Türkiye olduğunu belirti. Ülkelere yüzde 7’lik kota uygulandığını belirten Ellsworth, Çin’in şimdiden kotasını doldurduğunu belirtti.

Bu programı tercih edenler arasında ülkede hali hazırda eğitim alan ancak eğitim sonrası çalışma isteyen kişilerin tercih ettiğini ifade etti. Türkiye ekonomisindeki yavaşlamanın ve politik etkenlerin Türk yabancı ilgisini artırdığını belirten Ellsworth, farklı etkenlerin yatırımcı davranışını etkilediğini söyledi.

1928’de New York’ta kurulan Herrick hukuk firmasında bankacılık ve finans hukuku, iflas ve konkordato hukuku, iş hukuku, alacak davaları şirketler hukuku, uluslararası vergi hukuku alanlarında hizmet veriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.