Related Articles
İNCELEME | Sular ısınıyor; NATO, Rusya ile savaşmaya mı hazırlanıyor?
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, dün Kiev’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Kiev’in Rusya içindeki hedefleri vurmak için İngiliz silahlarını kullanabileceğini söyledi ve Londra için büyük denilebilecek yardım açıklamaları yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise The Economist’e verdiği röportajda, Ukrayna’ya NATO birlikleri gönderme olasılığını dışlamadıklarını söyledi. Cameron ve Macron’un söylemleri ve NATO Genel Sekreteri’nin geçen günlerde Kiev’e sürpriz ziyaretini nasıl okumalıyız?
Öncelikle Rusya ile Ukrayna savaşında bütün ‘kırmızı çizgilerin’ hattı değişiyor. Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kiev’e sürpriz bir ziyarette bulundu. Stratejik ve lojistik desteklerini devam ettireceklerini söyledi.
Yeni bir aşamaya geçiliyor
Dün ise İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron Kiev’e geldi. ‘Büyük yardım’ açıklaması yaptı, İngiliz silahlarını Rusya’ya karşı kullanmasına izin verdi. Fransa, Ukrayna’ya askeri personel gönderme ihtimalini göz ardı etmiyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bunu ilk kez söylemedi. Bunu kararı verilmiş bir eylemin dillendirilmesi olarak görüyorum.
Macron’un, The Economist’e verdiği röportaja göre, Fransız birliklerini Ukrayna’ya gönderme kararı iki koşulda verilebilir: Rusya’nın cephe hattını aşması ve Ukrayna’dan buna uygun bir talep gelmesi.
Bu gelişmeler çok ciddi ve yeni bir aşamaya geçiliyor gibi geliyor bana. Rusya’nın ilerlemeleri Avrupa için endişe verici. Washington, gerekli destek açıklamasını yaptı. Devamında Avrupa ülkeleri ve NATO bu konuda atağa geçti.
Cameron’un ziyareti ve yardım açıklaması şu açıdan da önemli: Bir süre önce İngiltere’nin başbakanıydı. En iyi beş İngiliz siyasetçiden biri. Burada Rusya’ya kesin bir sinyalden bahsedebiliriz; “Adım atmaya hazırız!” mesajı veriliyor.
‘Kırmızı çizgiler’ güncelleniyor
Rusya son aylar cephelerde daha baskın. Füze ve roket atışlarıyla sürekli önemli noktaları vuruyor. Ve belki yaz dönemine taarruz hazırlığı da olabilir. Bu açıdan Harkov bölgesinde yoğun hareketlenmeler var. Bundan dolayı Batılı liderlerin endişeleri olabilir. Bu nedenle “kırmızı çizgiler” güncellenmiş olabilir.
Ayrıca Romanya’da 5 Mayıs’ta başlayacak tatbikatlar arifesinde şu açıklama yapıldı: “Eğer durum Rusya ile NATO arasında doğrudan çatışmaya yol açacak şekilde gelişirse, Romanya önemli bir merkez haline gelebilir. Tabi ki tamamen varsayımsal bir senaryodan bahsediyoruz.”
Rusya kanadı rahatsız
Rusya Dışişleri Bakanlığı bu gelişmelere tepkili. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, NATO’nun Steadfast Defender tatbikatının, ittifakın Rusya ile “potansiyel bir çatışmaya” hazırlandığını gösterdiğini söyledi.
Üst düzey NATO yetkililerinin ve askeri uzmanların bu konuyu artık açıkça konuştuğunu kaydetti. Zaharova, açıklamasında NATO’yu suçluyor. Hibrit savaşın farklı modellerini kullanıyor. Avrupa’nın benzeri görülmemiş askerileşme sürecinde olduğunu ve Rusya karşıtı hislerin arttığını belirtiyor.
Yani NATO ve Batı ittifakı Kremlin’e bir sinyal gönderiyor: “Biz hazırız, sizin tehditlerinizden korkmuyoruz ve kararlıyız…” Macron bu konuda bir kaç adım daha ileri gidebilir ve bir NATO birliğinin veya bir Fransız birliğinin Ukrayna topraklarındaki askeri operasyonlara doğrudan katılma veya Ukrayna topraklarında bulunma olasılığını reelde uygulayabilir.