Uzmanlardan Covid bitmedi uyarısı: Yeni varyant antikordan daha iyi kaçıyor

Uzmanlardan Covid bitmedi uyarısı: Yeni varyant antikordan daha iyi kaçıyor

Amerikalı uzmanlar Covid19 salgınının bitmediğini ve yeni varyantı ‘antikordan daha iyi kaçıp ve akciğer dokusuna daha hızlı ulaşabildiği’ uyarısında bulundu.

ABD daha bulaşıcı yeni bir XBB 1.5 alt varyantı ile karşı karşıya olsa bile, Halk Sağlığı Acil Durumu (PHE) 11 Ocak’ta sona erdiğinde Covid-19 aşıları, testleri ve tedavileri artık ücretsiz olmayacak.

Yeni alt varyant, ABD’nin Doğu Kıyısı’ndaki yeni enfeksiyonların %75’inden ve ülke genelindeki yeni vakaların %40’nı oluşturuyor. Ayrıca, XBB 1.5 alt değişkeni, mevcut aşı güçlendiricilerinin dayandığı Omicron’da bulunmayan beş yeni mutasyon içerir.

”YENİ VARYANT AKCİGER DOKUSUNA DAHA HIZLI ULAŞABİLİYOR”

Texas A&M Küresel Sağlık Araştırma Kompleksi Baş Virolojisti Dr. Ben Neuman, 6 Ocak’ta Ethnic Media Services’i tarafından düzenlenen basın brifinginde, “Antikorlardan daha iyi kaçabilir ve insan akciğer dokusuna önceki türlere göre daha kolay bulaşabilir,” dedi.

Brifingde konuşan bir başka uzman Watts Healthcare’in Baş Tıbbi Sorumlusu Dr. Oliver Brooks ayrıca XBB 1.5 ortaya çıkarken aşılanmaya, güçlendirmeye ve testlere devam etmenin önemini vurguladı.

PHE sona erdiğinde tedavi, test ve aşı arayan insanlarda önemli bir düşüş öngören Center for American Progress Halk Sağlığı Politikası Direktörü Jill Rosenthal; ve UC San Francisco’da araştırma veri bilimcisi olan Sophia Tan, Nature Dergisi’nde yayınlanan ve Covid-19’un hapishane nüfusu üzerindeki etkisini inceleyen yeni bir çalışmayı tartıştı.

‘COVID19 SALGINI BİTMEDİ’
Texas A&M Küresel Sağlık Araştırma Kompleksi Baş Virolog Dr. Ben Neuman, en son Covid varyantlarındaki yeni mutasyonlar hakkında.
Neuman, “Size COVID’in bittiğini söyleyen herkes yanlış bilgilendiriliyor” dedi ve son üç yılın her birinde COVID’in ABD’de kalp hastalığı ve kanserin ardından üçüncü önde gelen ölüm nedeni olduğuna dikkat çekti.

Neuman, Respiratory Syncytial Virus’un (RSV) Kasım’da, grip mevsiminin ise Aralık’ta zirve yaptığını söyledi. Ancak COVID-19 yavaşlamıyor. Bazı uzmanlar geçen yılki Omicron dalgalanması kadar kötü olmayabileceğini söylüyor.

Neuman, Omicron virüsünün orijinal Alpha suşuna kıyasla yedi veya sekiz mutasyona sahip olduğunu ve XBB’nin 12 mutasyona sahip olduğunu belirtti. “Hızlı yükselişe dayanarak, genetik kaderini yaşıyor gibi görünüyor. Görünüşe göre çok bulaşıcı ve bağışıklığın en azından bazı bileşenlerinin üstesinden geliyor” dedi.

Brooks, Amerikalıların sanki salgın bitmiş gibi işlerinin başına döndüğünü ve hayatlarına devam ettiklerini kaydetti. Birçok insan aşıları reddetti ve maske takmayı bıraktı.

Brooks, COVID hastalarını tedavi ediyor ve onlarla aşı güveni, aşı uygunluğu ve aşı gönül rahatlığı hakkında konuşuyor. Halk sağlığı mesajlarının bu “üç C’yi” ele almada başarısız olduğunu söylüyor.

ABD nüfusunun yalnızca %15’inin güncellenmiş, iki değerli güçlendiriciyi aldığını kaydetti. Covid’den ölme riski en yüksek olan yaşlı yetişkinlerin yalnızca üçte biri güncellenmiş takviyeyi aldı. Ve ebeveynler yanlış bilgilendirmeye dayalı korkular nedeniyle ertelediğinden, tam aşılı çocukların çok düşük bir yüzdesi var.

“Toplumu aşılatmak bizim işimiz. Bu yüzden artık aşılanmadığımızı duyduğumda, bu benim için sadece bir meydan okuma. Duramıyorum, dedi Brooks. “Aşı olursanız sadece kendinizi değil, toplumunuzu da koruyorsunuz. “

Pandemi üç yıl önce başladığında, test ve maske tedariki COVID’in ilerlemesine ayak uyduramadı. Ülke yine düztaban yakalanabilir.

Geçen Mart ayında Beyaz Saray, Kongre’den testler, tedaviler, aşılar ve COVID ile ilgili diğer altyapı için fonları tazeleyecek 22,5 milyar dolarlık acil durum harcaması istedi. Ancak Kongre, 2023 bütçe yasa tasarısındaki talebi reddetti.
CAP’tan Jill Rosenthal, “Müdahaleye yatırım yapma konusundaki bu dar görüşlü başarısızlık, bizi ileriye dönük ihtiyaç duyduğumuz testler, tedaviler ve aşılardan yoksun bırakıyor ve bizi hastalığı izlemeye devam edemez ve gelecekteki dalgalanmalar için hazırlıksız bırakıyor” dedi.

”BİREYLER İÇİN AŞILARIN MALİYETİ ARTTI”

Ödenecek parası olmayan Beyaz Saray, Ulusal Hazırlık Planından vazgeçti. Geçen iki yıldan farklı olarak, sağlık sigortası olmayan insanlar şu anda hükümete 30 dolara mal olan aşılar için 120 dolar ödemek zorunda kalacak.

ABD hükümeti her biri 530 dolardan 20 milyon doz Paxlovid satın aldı, ancak stokların 2024’e kadar tükenmesi bekleniyor. O zamana kadar Paxlovid’in özel pazardaki fiyatının fırlaması bekleniyor.

PHE sona erdiğinde, özel sigortaya ve Uygun Fiyatlı Bakım Yasasına kayıtlı kişiler, PHE’den önce yaptıkları gibi testler, aşılar ve tedaviler için bir kez daha ortak ödeme yapmak zorunda kalacaklar. ABD’de tahmini 27,5 milyon insan sigortasız: testler, aşılar ve tedaviler için tam ücret ödemek zorunda kalacaklar.

Rosenthal, “Az önce kabul edilen yeni bütçede, federal bütçe, eyaletlerin 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda insanları Medicaid’den çıkarmalarına izin veriyor. Bu olduğunda, insanlar aşılara ve tedavilere erişim sağlayan Medicaid kapsamını kaybedebilir” dedi. . Medicaid, Covid’e yakalanma ve hastalanma riski en yüksek olan düşük gelirli insanları ve yaşlı yetişkinleri kapsar.

Örneğin, işyerinde COVID’e daha yüksek oranda maruz kalan Latin ve Siyah yetişkinler, daha yüksek COVID oranlarına sahipti ve ardından en sonunda uzun COVID.

“Yani bir kez daha, savunmasız topluluklar üzerinde orantısız bir etki var. Pandemiye yanıt vermeye devam etme konusunda federal taahhüdün olmaması çok endişe verici çünkü bunun nereye gittiğini bilmiyoruz” dedi.

California ve Rhode Island da dahil olmak üzere bazı eyaletler, Medicaid kapsamını kaybedecek olan kişileri düşük maliyetli pazar planlarına otomatik olarak kaydetmenin yollarını arıyor. Rosenthal, Oregon’un federal yoksulluk seviyesinin belirli bir yüzdesini kazanan mevcut Medicaid üyelerinin Medicaid’e kayıtlı kalmasına izin verecek bir köprü sağlık programı geliştirdiğini söyledi.

University of California San Francisco ve UC Berkeley’den araştırmacıların iyi haberleri var. Çığır açan enfeksiyonlara, yeniden enfeksiyonlara ve her ikisini de Kaliforniya hapishanelerinde geçiren insanlara baktılar ve bulgularını geçen hafta yayınladılar.

UC San Francisco’dan Tan, “Gerçekten merak ettiğimiz soru, aşının gelecekteki COVID bulaşmasını önleme açısından faydalarının ne olduğudur” dedi.

Yakın çevrede yaşayan ve hareketleri son derece düzenli olan mahkûmlardan daha iyi denek bulamadılar. Araştırmacılar test yaptı, enfeksiyonları ve ikincil vakaları takip etti ve virüsü hapishane popülasyonuna yayılırken izledi.

Sonuçlar, herhangi bir aşı türünün bulaşıcılıkta %22’lik bir azalmaya sahip olduğunu gösterdi; önceki bir veya iki enfeksiyon bunu %23 azalttı; hem önceden aşılanmış hem de önceden enfeksiyon kapmış mahkûmların bulaşıcılıklarında %40 azalma olmuştur.

Tan, “Dolayısıyla, aşılar yalnızca sizi enfekte olmaktan korumakla kalmaz, aynı zamanda enfekte olursanız, bu aşıların hastalığı başkalarına bulaştırma riskinizi önleme ve azaltma gibi gizli bir faydası olduğunu görüyoruz” dedi.