‘Hamas durduk yere saldırmadı’ diyen BM Genel Sekreteri Guterres’e İsrail’den tepki: Gerçeklikten kopuk!

‘Hamas durduk yere saldırmadı’ diyen BM Genel Sekreteri Guterres’e İsrail’den tepki: Gerçeklikten kopuk!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de açıkça şahit oldukları uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyduğunu söyledi. Guterres, ‘Hamas’ın durdur yere İsrail’e saldırmadığının unutulmaması gerektiğini anlattı. Guterres’in açıklamasına İsrail cephesinden tepki gecikmedi.  İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Guterres’in sözlerini, ‘şoke edici, korkunç ve bölge gerçeğinden tamamen kopuk’ olarak yorumladı.

Antonio Guterres, dünkü açıklamasında, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını belirterek, “Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete tanık oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı.” ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu durumun da Hamas’ın saldırılarını meşru kılamayacağına işaret eden Guterres, “(Hamas’ın) Korkunç saldırıları da Filistin halkına yönelik toplu cezalandırmayı meşru kılamaz. Savaşların bile kuralları vardır.” ifadelerini kullandı.

İsrail’den tepki gecikmedi: Gerçeklikten kopuk!

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise Guterres’in sözlerine ‘şoke edici, korkunç ve bölgemizin gerçeğinden tamamen kopuk’ diyerek tepki verdi. Erdan, “(Guterres’in) Yorumları terörizm ve cinayetleri haklı göstermeye zemin hazırlıyor. Holokost sonrası inşa edilen bu kurumun başında bu fikirlere sahip birinin olması üzüntü verici. Guterres’e ivedilikle istifa etmesi çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.