HABER İNCELEME | ‘Ajan Salt’ casusluk filmi gerçek oldu!

HABER İNCELEME | ‘Ajan Salt’ casusluk filmi gerçek oldu!

Başrolünde ünlü oyuncu Angelina Jolie’nin oynadığı 2010 yapımı ‘Ajan Salt’ filmi gerçek oldu!İki gün önce dünya medyası gerçek bir ajanlık hikayesi öğrendi. Dünya, Slovenya’da yıllarca Arjantinli gibi davranarak yaşayan Rus casus çiftin hikayesine tanık oldu… Slovenya’da Arjantinli gibi davranarak Rus istihbaratına çalıştığı ortaya çıkan çiftin çocukları bile aslında ‘Rus’ olduklarını bilmiyor!

Ajan Salt filmindeki kahraman (Angelina Jolie) aslında çocuk yaşlarda KGB tarafından bir çocuk yuvasında yetiştirilmiş ajandır. Filmin senaryosunda KGB, Moskova’da ABD elçiliğinde çalışan Amerikan bir aileyi trafik kazasına zorlar ve karı-koca hayatını kaybeder. Polis raporuna göre bu kazada küçük bir kız çocuğu vardır ve hayatta kalmıştır. Ama gerçekte bu kız çocuğu o ailenin gerçek çocuğu değildir. Küçük yaşlardan itibaren özel yetiştirilmiş, İngilizcesi olan, Amerika ve aile fertleri hakkında bütün bilgilere sahip olan bir Rus kızıdır. Amerika’da büyüyen bu kız çocuğu ileride asıl hedefi olan CIA’ya girmeyi başarır. İşte Ajan Salt filmi kumpasa getirilen bir CIA mensubunun hikayesini anlatıyor.

Evelyn Salt (Jolie), idealist bir ajandır ve görevi, şerefi ve ülkesi üzerine yemin etmiş bir devlet görevlisidir. Ancak bir itirafçı onu zor durumda bırakacaktır. Çünkü bu kişi, Salt’ın Rus ajanı olduğunu iddia etmektedir. Bu suçlamayla adeta bağlılığı test edilecektir. Salt sahip olduğu tüm gizli görev tecrübesini kullanarak kendini temize çıkarmak amacıyla kaçar. Salt’ın masum olduğunu kanıtlamak için gösterdiği tüm çaba hakkındaki şüpheleri arttıracak ve geriye yanıtlanması gereken bir tek soru bırakacaktır; Salt kimdir? Süreç içinde, Salt’ın bile yeni keşfedeceği gerçekler gün yüzüne çıkacaktır.

İki gün önce dünya medyası gerçek bir ajanlık hikayesi öğrendi. Dünya, Slovenya’da yıllarca Arjantinli gibi davranarak yaşayan Rus casus çiftin hikayesine tanık oldu…

Takastan kısa süre önce, çift, Ljubljana bölge mahkemesi tarafından “casusluk ve belge tahrifatı” suçundan 19 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Geçtiğimiz gün esir takasıyla ülkelerine gönderilen çiftin 11 ve 8 yaşlarındaki çocukları, ne kendilerinin ne de ebeveynlerinin Rus olduğunu bilmiyordu. Kendilerini Arjantinli sanan ve İspanyolca konuşan çocuklar, karşılamaya gelen Rusya lideri Putin’i de tanımadı.

ABD ile Rusya arasında 7 ayrı ülkede tutulan 26 tutuklu, 1 Ağustos’ta Ankara’da takas edildi. Takasla Rusya’ya dönen tutuklulardan Anna ve Artem Dultsev çiftinin hikayesi ise dünya gündemine oturdu. Slovenya’da Arjantinli gibi davranarak Rus istihbaratına çalıştığı ortaya çıkan çiftin, 11 yaşındaki kızları Sofia ve 8 yaşındaki oğulları Daniel, hayatları boyunca her şeyden habersizdi.

Perşembe günü özel uçakla Rusya’ya varan aileyi Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıladı. Putin, çocukları Rusça değil, İspanyolca selamladı. Çünkü Sofia ve Daniel, anne-babalarının değil casus, Rus olduklarını bile bilmiyorlardı. Kendilerini Arjantinli sanıyor ve İspanyolca konuşuyorlardı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, olayla ilgili “Casuslar böyle çalışır. Ve davaları uğruna birçok fedakarlık yaparlar.” dediÇift, 2017’de Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya gitti. O zamandan itibaren Artem bilişim şirketi sahibi Ludwin Gisch’i, Anna ise sanat galerisi işleten Maria Rosa Mayer Munos’u “oynadı.” 2022’nin sonunda ise gözaltına alındılar. Çocuklara da bir koruyucu aile bulundu.