Uluslararası Af Örgütü: Şii milisler Irak’ta savaş suçu işliyor

Uluslararası Af Örgütü: Şii milisler Irak’ta savaş suçu işliyor

Muteber insan hakları savunucusu Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta Şii milislerin intikam amacıyla Sünni sivilleri kaçırarak infaz ettiğini açıkladı. Örgütün hazırladığı raporda, milislerin savaş suçu işlediği ve bunun kendilerini silahlandıran Bağdat hükümeti tarafından görmezden gelindiği belirtildi.

Dünya, Irak ve Suriye’nin üçte birini ele geçiren IŞİD’le mücadeleye odaklanırken, Uluslararası Af Örgütü dün açıkladığı bir raporla gölgede kalan bir konuya dikkat çekti. İngiltere merkezli örgüt, Bağdat hükümeti tarafından silahlandırılan Şii milislerin son aylarda çok sayıda Sünni sivili kaçırıp infaz ettiğini bildirdi.  “Mutlak Dokunulmazlık: Irak’ta Militan Yasası” başlıklı raporda, bu grupların savaş suçu işlediği ancak herhangi bir ceza almadıkları ifade edildi. Af Örgütü’ne göre Sünni siviller, IŞİD’in Irak’taki Şii katliamlarına karşı intikam amacıyla öldürülüyor.

Şii milislerin Samarra ve Kerkük’te işledikleri cinayetlerle ilgili detayların yer aldığı 28 sayfalık rapor dün bir brifingle sunuldu. Örgütün kriz müdahale danışmanı Donatella Rovera, “Irak hükümeti, bu iğrenç suistimalleri düzenli bir şekilde işleyen milislere müsaade etmekle savaş suçlarını onaylıyor ve ülkeyi parçalayan korkutucu bir mezhepsel şiddet döngüsünü teşvik ediyor.” eleştirisinde bulundu. Rovera, “Şii milisler terörle savaş kisvesi altında ve IŞİD’in iğrenç suçlarının intikamını almaya dair açık bir arzuyla Sünni sivilleri acımasızca hedef alıyor.” diye konuştu.

Raporda, adam kaçırma ve cinayet olaylarının arkasındaki milislerin IŞİD’in haziran ayındaki ilerleyişi karşısında Irak ordusunun geri çekilmesiyle güçlenerek sayılarının on binleri bulduğu yazıyor. Milislerin askerî üniforma giydikleri ancak herhangi bir yasal çerçeve içinde veya resmî gözetim altında hareket etmedikleri belirtiliyor.

Şii milislerce aylar önce kaçırılan çok sayıda kişinin akıbeti bilinmiyor. Bu kişilerin yakınları, milislerin rehineler için 80 bin doları bulan fidyeler talep ettiklerini söylüyor.

Irak hükümetinin de ciddi insan hakları ihlâllerine imza attığını söyleyen Af Örgütü, hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin yaşandığını ve terörle mücadele yasası kapsamında gözaltındaki Sünnilerin öldürüldüğünü açıkladı. Tecrübeli danışman Rovera, “Başbakan Haydar el İbadi’nin yeni hükümeti hukukun üstünlüğü için şimdi harekete geçmek zorunda.” diyerek Bağdat’a çağrıda bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.