EUROVISION 2024 | Tartışmalar dinmiyor; şimdi de Avrupa Komisyonu’ndan ‘bayrak’ tepkisi

EUROVISION 2024 | Tartışmalar dinmiyor; şimdi de Avrupa Komisyonu’ndan ‘bayrak’ tepkisi

Avrupa Komisyonu, Eurovision finalinde Avrupa bayrağının yasaklanmasının ‘akıllara durgunluk verici’ olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu, Eurovision organizatörlerinin Cumartesi günü İsveç’te yapılan büyük finalde, seyircilerin Avrupa bayrağı sallamasını yasaklama kararını “üzüntü” ve “akıllara durgunluk verici” olarak niteleyerek sert bir dille eleştirdi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Politico internet sitesine yaptığı açıklamada, yasağın akıllara durgunluk verdiğini belirterek, AB demokrasileri ve otokratik devletler de dahil olmak üzere kıtanın dört bir yanından 56 kamu yayıncısını bir araya getiren EBU’dan açıklama ve izahat isteyeceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in sözcüsü, Avrupa bayrağının yasaklanmasının ‘üzüntü verici” olduğunu ve yasaklanması için hiçbir “gerekçe” olmadığını söyledi.

Bayrak tartışması, İsrail’in yarışmaya dahil edilmesi ve finalden saatler önce Hollandalı katılımcının diskalifiye edilmesiyle gölgelenen Malmӧ’deki bu yılki yarışmayı vuran son tartışma oldu.

Mavi zemin üzerine 12 altın sarısı yıldızdan oluşan bayrak, İzlanda’dan Azerbaycan’a kadar uzanan ve Avrupa Birliği’nden ayrı bir Avrupa insan hakları organı olan Avrupa Konseyi’nin amblemi olarak 1955 yılında ortaya çıktı. Avrupa Parlamentosu bayrağı 1983 yılında kabul etti ve 1986 yılında tüm AB kurumlarında kullanılmaya başlandı.