Fitch: Türk bankaları kırılgan

Fitch: Türk bankaları kırılgan

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, Türk bankalarının yüksek dış borçları nedeniyle yatırımcı algısındaki değişimler karşısında kırılgan oldukları uyarısında bulundu.

“Türk bankalarının Dış Borçları” başlıklı raporunu güncelleyen Fitch, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin Türkiye’nin ve dolayısıyla bankaların 2014 yılındaki dış borçlanma hızını düşürdüğüne işaret edilen rapor güncellemesinde, buna karşılık dolardaki tırmanış nedeniyle bankaların lira ve euro borçlarında değerlenmelerin düşük kaldığına dikkat çekildi.

Fitch raporunda, “Türk bankalarının dış yükümlülükleri, kısmen dolardaki değer kazanmanın da etkisiyle, 2013 yılındaki 34 milyar dolardan, 2014 yılında 2014 yılında 17 milyar dolara düştü ve bankaların euro ve lira borçlanmalarında negatif değerlenmeye neden oldu” denildi.

Türk bankalarının daha uzun vadeli borçlanmalara ağırlık vermesinin olumlu olduğunun altını çizen Fitch, buna karşılık dış borçların daha büyük bölümünün kısa vadeli olduğunu vurguladı. Fitch, “Dahası, Türk bankalarının toplam yabancı para likidite pozisyonları 2014 yılında genel olarak değişmedi ve dolayısıyla yabancı paraya dayalı aktiflerinde bir düzelme olmadı” uyarısı da yaptı.

Geçmişteki yüksek borç çevirme oranları göz önüne alındığında, baz senaryoda beklentilerinin Türk bankalarının dış kredi piyasalarına iyi erişimi koruyacağı yolunda olduğunun altı çizilen Fitch raporunda, “Döviz likiditesinin de piyasalara kısa süreli erişim yaşanamayan dönemlerle baş etmek için yeterli olduğuna inanıyoruz. Ancak daha uzun süreli erişim kesintilerine bankaların kırılganlığı hâlâ yüksek” denildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.