“Bilgiye yönelik küresel savaşın hedefi gazeteciler oluyor”

“Bilgiye yönelik küresel savaşın hedefi gazeteciler oluyor”

Birleşmiş Milletler (BM)’ye göre 2021’de en az 55 gazeteci öldürüldü. 2022’de şu ana kadar Meksika’da 8 gazeteci öldürüldü. Bilgiye yönelik küresel savaşın hedefi gazeteciler oluyor. Dünyanın her yerinde muhabirler öldürülüyor, sindiriliyor, taciz ediliyor ve hapsediliyor.

California merkezli Ethnic Media Services tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan gazeteciler dünya çapında bilgi edinme özgürlüğü ve bu tehlikeli durumda gazetecilerin nasıl korunacağı hakkında genel bir bilgi verdi.

CPJ: REKOR SAYIDA GAZETECİ HAPSE ATILDI VE ÖLDÜRÜLDÜ

ABD’nin tanınmış sivil toplum örgütlerinden Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Program Direktörü Carlos Martinez de la Serna, dünya çapında rekor sayıda gazetecinin hapse atıldığını ve öldürüldüğünü belirterek “ Bu, o ülkede yalnızca var olan kişisel trajedi ve söz konusu insani değerler açısından değil, aynı zamanda küresel gazeteciler topluluğu üzerindeki etkisi açısından da değerlendirebileceğimiz bir etki oluşturuyor.” Dedi. 

Yolsuzluk ve siyasi yolsuzluğun özel olarak araştırılması ve yaptığı çalışmalar nedeniyle gazetecilerin hedef noktasına getirildiğini belirten Serna ‘Çalışmaları nedeniyle genellikle en çok hedeflenenlerdir, ancak bunlar aynı zamanda yeni eğilimler ve standartlardır. Örneğin, 2021’de sahte haber suçlamasıyla en az 47 gazetecinin tutuklandığını belgeledik.”dedi. 

Sosyal medyanın  okuyucular ve izleyicilerle farklı şekillerde bağlantı kurmasını sağladığını ve  aynı zamanda gazetecileri sistematik bir şekilde saldırılara- tacizlere maruz bıraktığını belirten Serna bazı durumlarda internet saldırılarının fiziksel saldırılarla devam edebildiğini kaydetti. 

RUS GAZETECİ: UKRAYNA HABERLERİ SONRASI TEHDİTLER ALDIM

California merkezli SlavicSac, Rusya Haber, Genel Yayın Yönetmeni Ruslan Gurzhiy, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı devam ettiği saldırıları gündeme alarak konuşmasını başladı. Gurzhiy  “Ukrayna’da savaşın aylar önce başlamadığını herkes bilmiyor. Uzun zaman oldu ve aslında 2015, 2016, 2017 ve 2019’da Ukrayna’nın doğusundaki savaş bölgesine gittim ve orada neler olduğuna dair birçok görüntü ve fotoğraf çektim: kulaklarınızın etrafında keskin nişancı mermileri ve üzerinize patlayan bombalar vardı.”dedi.

Ukrayna’ya gidip haber yaptıktan sonra aldığı tehditleri paylaşan Gurzhiy “2014’ten beri, Rus-Ukrayna-Amerikan yolsuzluğu hakkında birkaç araştırma yaptık…“Bir dahaki sefere Ukrayna’ya gideceksen öldürüleceksin. O zaman ailen seni bulamayacaklar, seni ormanda bulacaklar… (Kaliforniya’da) kolluk kuvvetlerine gittiğimde, “Cesedini  görmedikçe biz bu konuyla ilgilenemeyiz, özellikle de ülke dışındaysanız.” Şeklinde cevap verdiğini anlattı. 

Gurzhiy konuşmasına şöyle devam etti “Temel izleyici kitlem, Sacramento Bay Area, San Francisco, LA, Portland, New York, Miami’den yerel insanlar. Bütün bu insanlar bizim haberlerimizi okuyorlar, çünkü Rus propagandasını veya dezenformasyonunu dinlemek istemiyorlar… Sacramento’da, Portland’da, batı kıyısında ve doğu kıyısında da Rus paramiliter birlikleri hakkında birkaç hikaye yazdım.” Şeklinde yaptığı çalışmaları anlattı. 

LATİN AMERİKA’DA GAZETECİLERE BÜYÜK BASKI VAR

İspanyol gazeteci Inter American Press Association Direktörü Ricardo Trotti,

“2022’nin ilk çeyreğinde Meksika’da 8, Haiti’de 3, Guatemala’da 1 ve Honduras’ta 1 gazeteci öldürüldü. Yaygın şiddet bağlamı, organize suç, bazı ülkelerde hükümet yetkilileri, polis ve paramiliterlerin yolsuzluğu ile işbirliği içinde ve uyuşturucu kaçakçılığı içinde olması önde gelen sorunlardır. Vakaların yüzde 90’ına varan cezasızlığın yanı sıra bu olayları engelleme neredeyse yok.”

“Nikaragua’da Ortega, yüzde 100 ulusal olan La Prensa gibi medya kuruluşlarını kapattı, şu anda sürgünde olan 150’den fazla gazeteciyi sınır dışı etti”.dedi. 

Küba’da gazetecilere yapılan baskılardan bahseden tecrübeli gazeteci “Bağımsız gazeteciler, sanatçılar, aydınlar, son 25 yılın en zorlu baskı dönemlerinden biri olan Temmuz 2021’den bu yana, benim yaşadıklarıma benzer şekilde, yüzyılın bitmeden kara bir baharla büyük acı çektiler.”şeklinde konuştu. Venezuela’da gazetecilere yapılan baskıları anlatan Trotti

“Venezuela, medyayı ekonomik önlemler ve doğrudan sansürle boğuyor. Son yıllarda Maduro, aralarında o ülkenin en büyük gazetesi olan El National’ın da bulunduğu 150’den fazla medya kuruluşunu kapattı, el koydu ve varlıklarına el koydu.” Şeklinde bilgi paylaştı. 

ÇİN’DE GAZETECİLER BÜYÜK BASKI ALTINDA

Çin gazetesi SupChina’nın Genel Yayın Yönetmeni Jeremy Goldkorn

“Çin hükümeti The Wall Street Journal ve New York Times’ın bürolarının çoğunu kapattı. Yabancı gazeteciler sürekli haber yapma görevlerinde tacize uğruyor, insanlarla röportaj yapmaları engelleniyor ve Covid 19 salgını sonrası Çin halkı arasında giderek daha da kötüleşen bir milliyetçilik duygusu var.”

Çin’de medyanın muhalif olma durumunda devletle iş yapan işletmeler ve kişiler tarafından boykot edildiğini aynı zamanda taciz edildiğini söyleyen tecrübeli gazeteci Goldkorn “Bunun yanında internette tacize uğrayabilirsiniz ve Çin ile ailevi veya kişisel bağlarınız varsa, bu taciz çok korkutucu olabilir çünkü Çin’de ne olacağını bilemezsiniz.”

Çin yanlısı olarak görülüyorsanız, İngilizce konuşan kesim tarafından ve muhalif medyadan sosyal medyada saldırılara maruz kalınabildiğini belirten Goldkorn “Trump hükümeti tarafından kurulan Çin araştırma grubu tarafından soruşturmaya maruz kalabiliyorsunuz.”dedi’. 

Öte yandan Avrupa Konseyi’nin kamuoyuna açıkladığı bir rapora göre “Türkiye dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke” olarak açıklandı. Raporda ayrıca 2018 sonu rakamlarıyla Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde cezaevinde olan 130 gazeteci den 110’u Türkiye’de bulunmaktadır.