Nobel, kaynamış yumurtayı eski haline getiren Avustralyalı’ya

Nobel, kaynamış yumurtayı eski haline getiren Avustralyalı’ya

Kaynar suyla pişmiş olan yumurtayı yeniden eski haline dönüştürmeyi başaran Avustralyalı bilim adamı, ‘Ig Nobel ödülü’ aldı.

Filinder Üniversitesi Kimya Profesörü olan Colin Raston ve ekibi yeni icat ettikleri bir makine ile yumurtanın içindeki proteinleri açığa çıkarmayı, bir başka deyişle, kaynamış yumurtayı pişmemiş haline dönüştürmeyi başardı.

Prof. Dr. Colin Raston ve ekibinin bu icadı kaynamış yumurtayı tekrar eski haline getirmek amacıyla yapmadığı belirtildi. Ancak buluşu halk diliyle anlatabilmek için kaynamış yumurta örnek olarak kullanılıyor. İşin sırrı gıdalar içindeki proteini şimdiki ilaç teknolojisinden çok daha ucuz bir şekilde yapabilmekte yatıyor.

Uzmanlar yeni buluşun 160 milyon dolarlık protein elde etme pazarında yeni bir dönem anlamına geldiğini belirtiyor.

Vortex Fluidic Technology isimli teknoloji, protein elde etmek için mekanik bir dönme sistemi kullanıyor ve pişirme işlemi olan termal enerji işlemini tersine çeviriyor. Kaynayan yumurtanın yeniden eski haline gelmesi de işte bu tersine işleyen termal pişme işleminin sonucunda gerçekleşiyor.

Prof. Raston’n makinesi bu proteinleri ısı olmadan, çok hızlı bir döndürme işlemiyle merkez kaç kuvveti sonucu birbirinden ayırıyor. Ayrılan proteinler ise yeniden birbirleriyle bağ oluşturarak orijinal haline geliyor. Bir başka deyişle kaynayan yumurta yeniden eski haleni dönüyor.

Flinders Üniversitesi Dekan Yardımcısı Colin Stirling, Prof. Raston’un buluşunun daha şimdiden insanların sağlığına katkıda bulunmaya başladığını belirterek, “Vortex Fluidic Technology kanser ilaçlarının tedavi etkisini arttırıyor ve yan etkileri azaltıyor. Dahası bu sadece bir başlangıç” dedi.

Ancak Stirling halihazırdaki yöntemin mutfakta kullanılabilecek bir alet haline dönüşemeyeceğini ve kabuğu içindeki bir bütün yumurta için uygulanamayacağını belirtti. Stirling, projenin daha iyi anlaşılabilmesi için kaynamış yumurta örneğinin kullanıldığını ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.