Meclis Başkanlığı seçiminde hesaplar karışıyor

Meclis Başkanlığı seçiminde hesaplar karışıyor

ABD siyasetinin 3 numaralı koltuğu olarak görülen Temsilciler Meclisi Başkanlığı yarışı Cumhuriyetçi Parti içinde oluyor. Ancak başkanlık koltuğu için partiden iki adayın çıkması hesapları karıştırdı.

Meclis Başkanı John Boehner’in görevinden istifa ettiğini açıklamasının ardından Cumhuriyetçi Parti içinden bu koltuğa iki aday çıktı. Adaylığını ilk açıklayan halihazırda Meclis Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy (California) başkanlığa en yakın isim. McCarthy’e rakip olan Cumhuriyetçi Parti’nin Utah Milletvekili Jason Chaffetz, bu ayın sonlarına doğru yapılması beklenen Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde parti içinden ciddi sayıda bir milletvekilinin rakibine oy vermeyeceğini söyledi.

Chaffetz, McCarthy’e muhafazakar parti içinde 50 milletvekilinin oy vermeyeceğini savundu. McCarthy, rakibi Chaffetz’in ileri sürdüğü gibi mensubu olduğu parti içinden 50 milletvekilinin oyunu alamaz ise Meclis Başkanı seçilme şansını yitiriyor. Meclis Başkanlığı için yarışan adayın en az salt çoğunluk olan 218 vekilin desteğini alması gerekiyor. Cumhuriyetçi Parti’den 29 milletvekilinin McCarthy’i desteklememesi durumunda dahi ABD siyasetinin 3 numaralı koltuğunu kaybedecek.

Kongre’de çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin, Senato gibi Meclis’in liderliğini de elinde bulunduruyor. GOP, Meclis Başkanlığı yarışı için parti içinde Chaffetz, McCarthy çekişmesinden rahatsız.

Parti, Meclis’te bir adayın arkasında birlik gösteremez ise, muhafazakar partinin önümüzdeki seçimler için ciddi yara almasına yol açabileceğinden endişe ediliyor.  Meclis’te Çoğunluk Lideri olan McCarthy’in onca yıldır bu görevde olduğu ancak parti içinde ayrışmalar yol açtığını savunan Chaffetz, “Köprü olması gereken kişi ayrıştırdı. Liderlik yaptığı tartışılır, birlik yerine ayrıştırdı ve iyiye gitmeyi bırakın daha da kötü duruma getirdi partideki durumu” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.