Artık bağışlar Facebook’tan yapılacak

Artık bağışlar Facebook’tan yapılacak

150 milyon kullanıcısı belli bir yardım kuruluşu için çalışan veya yardım kampanyasına düzenli bağış yapan Facebook  bu konuda hem kullanıcıları hem de yardım kuruluşlarını sevindirecek bir karar aldı.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu, ortak çalıştığı 37 yardım kurumunun da desteğini alarak, kuruluşlara para toplama konusunda yardımcı olacak yeni araçlar geliştirmeye başladı.

İlk olarak ABD’de denenecek projede Dünya Yabani Yaşam Fonu (World Wildlife Fund) ve Millî Çoklu Skleroz Topluluğu (National Mutiple Sclerosis Society) gibi kurumlara bağış yapılabilecek. Gelecek aylarda, bu denemelere daha başka yardım kurumlarını da dahil edilmesi planlanıyor.

Uygulamaya konulan yeni araçlardan bir tanesi “fon yardımı” (fundraisers) adını taşıyan bir özellik olup, yardım kurumlarının belli başlı kampanyalara para toplamalarını sağlayacak. Kurumlar, kendi kampanya sayfalarından belli bir hedef belirleyecek ve kaydedilen ilerleme de bu sayfalarından takip edilebilecek.

Facebook bu yardım kuruluşlarının sayfalarında ve sosyal medya paylaşımlarında görülebilecek olan ve yapılan bağışların sayısında ciddi bir artış kaydetmesi planlanan bir “bağış yap” (donate) butonu yerleştirecek.

Facebook ürün işletme departmanı başkan yardımcısı Naomi Gleit’in sayfasından yaptığı açıklamada, “Bu butonlar, insanların Facebook’tan çıkmalarına gerek kalmadan, yalnızca 1 sayfalık bir form doldurarak katkıda bulunabilmelerini ve yaptıkları bağışı arkadaşlarıyla paylaşabilmelerini kolaylaştıracak” dedi.

Naomi Gleit, Facebook’un yaklaşık 1.55 milyar kişiden oluşan oldukça güçlü ağı içerisinde, gönüllüler, aktivist ve bağışçılar olmak üzere “belli bir davaya sahip çıkan 150 milyonu aşkın bir kullanıcı kitlesi” olduğuna dikkat çekti.

Aslında şirket bundan önce de belli kuruluşlarla birlikte çalışarak bir takım doğal afetler sonrasında yardım toplamıştı; örneğin 2015 Nisan’ında yaşanan Nepal depremi sonrasında yalnızca iki gün içerisinde 10 milyon doları aşkın bir miktar toplanmıştı. Bu yeni araçlar sayesinde ise Facebook ilk defa bu fikri yardım kurumlarının olağan bir özelliği haline getirmeye çalışmıştır.

Bu hamle sayesinde Facebook, hali hazırda var olan JustGiving türü hizmetlerle yarışabilir hale gelecek. Facebook yetkilileri  bunu bir yarıştan ziyade birbirini tamamlayan birer gayret olarak tanımlamayı tercih ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.