ABD Adalet Bakanlığı, iPhone şifresini kırdı

ABD Adalet Bakanlığı, iPhone şifresini kırdı

Uzun tartışmalara neden olan Federal Soruşturma Ofisi (FBI) ile Apple arasındaki iPhone şifre sorunu çözüldü. ABD Adalet Bakanlığı, iPhone akıllı telefonlarının şifresini kırdıklarını duyurdu.

San Bernardino eyaletinde yaşanan terör saldırısı sonrasında teknoloji şirketi Apple’dan iPhone şifresini kırmak için yardım isteyen Adalet Bakanlığı’na firma yetkilileri olumsuz yanıt vermişti.  

San Bernardino saldırısını yapmakla suçlanan ve ölü ele geçirilen Syed Rizwan Farook’un iPhone telefonundaki bilgilere ulaşabilmek için FBI, Apple firmasından akıllı telefonun kullanıcı şifresini kırmak konusunda yardım istemişti.

Apple, istenen yardım için yazılacak programın ileride diğer müşterilerinin mahremiyet bilgilerine ulaşılmasına imkan sağlayacağı gerekçesi ile ABD devletinin isteğini geri çevirmişti. Apple firmasının bu yanıtı ülkede güvenlik mi yoksa mahremiyet mi öncelikli tartışmasını beraberinde getirmişti.

Adalet Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada Apple firmasının yardımı olmadan iPhone telefonlarının şifresini kırdığını açıkladı. Adalet Bakanlığı, ulusal güvenliği tehlikeye atmakla suçladığı ve dava açtığı Apple hakkındaki davadan da vazgeçildiğini bildirdi.

APPLE İLE DEVLET ARASINDA YENİ BİR KAVGA BAŞLAYABİLİR

Adalet Bakanlığı, yeni bir yöntem ile iPhone kilidini kırdığını açıklaması Apple firmasının teknik gizliliğini de deşifre etmiş oldu. iPhone telefonlarının şifresinin kırılması bu cihazların güvenliğini de tartışmalı duruma getirdi. Firma, hükümetin şirkete ait özel teknik bilgiyi deşifre etmesi nedeni ile mahkemeye başvurabileceği ileri sürülüyor.

Apple firmasının avukatları, Adalet Bakanlığı’nın akıllı telefon şifresini kırma prosedürünü öğrenmek istediklerini açıkladı.

American Civil Liberties Union (Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği) avukatlarından Esha Bhandari, “San Bernardino ile başlayan yasal kavga burada bitmiş değil’’ diyerek hükümet ile mücadeleye devam edecekleri mesajını verdi.

Hükümetin, Apple firmasının talep ettiği bilgiyi vermelerini umduklarını belirten Bhandari, “Umarım şirketin istediği bilgi verilir ve Apple de bu sayede zayıf olan tarafı giderebilir’’ dedi.

Adalet Bakanlığı dün yaptığı iki paragraflık açıklamada, “Farook’un iPhone’nda saklanan bilgilere ulaşmayı şimdi başardık ve bu nedenle Apple’ın artık yardımı gerekmiyor’’ denildi.

Farook’un iPhone 5C model cep telefonunda İOS 9 işletmecisi bulunuyordu. Yetkililer iPhone telefonunun şifresini nasıl kırdıkları konusunda Apple ile bilgi paylaşımı yapıp yapmayacakları konusunda bir açıklamada bulunmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.