WSJ- “Yatırımcılar Türkiye konusunda rahat”

WSJ- “Yatırımcılar Türkiye konusunda rahat”

wsj logo1Zarara yol açan satışların ardından, gelişmekte olan piyasalar için çok daha parlak bir hava yaratacak olan kazanç sağlama çabası içindeki Türkiye, çarşamba günü son iki ay içinde ikinci kez uluslararası yatırımcıların dikkatini çekti. Londra Investec Asset Management’dan Thanos Papasavvas, “Beş kırılgan ülke arasında Türkiye en endişe verici olandı. Artık değil. Ben ayrıca Erdoğan’ın Merkez Bankası hakkında yaptığı konuşmadan da memnunum.” dedi

Gelişmekte olan piyasalar toparlandıkça ülke kazanç sağlıyor

Zarar verici satışların ardından, gelişmekte olan piyasalar için çok daha parlak bir hava yaratacak olan kazanç sağlama çabası içindeki Türkiye, çarşamba günü son iki ay içinde ikinci kez uluslararası yatırımcıların dikkatini çekti.

Yalnızca iki hafta önce liranın rekor seviyelerde düşmesinin ardından Türkiye, faiz oranlarında sert bir artışa gitmeye mecbur kalmıştı. Cuma günü, Standard&Poor’un, ülkenin tahvil görünümünde notunu durağandan olumsuza düşürmesiyle birlikte Türkiye için durum hâlâ zor görünüyordu. Ancak şimdi ülke piyasasının daha istikrarlı hâle gelmesi ve liranın toparlanmasıyla Türkiye hazinesi, 31 yıl vadeli uzun dönemli tahvilleri piyasaya sürdü. İşlemlere vâkıf olan bazı bankacılara göre, dolar cinsinden çıkan tahvillerin yatırımcılara getirisi yüzde 6,70 ila 6,75 arasında olacak. Bankacıların anlaşmayla ilgili söylediklerine göre yatırımcılar, 1,5 milyar dolarlık tahvil için 5 milyar dolarlık talep bildirdi.

Stone Harber Investment Partners’da gelişmekte olan piyasalar borç portföyü yöneticisi olan Angus Halkett, “Şimdi Türkiye konusunda biraz daha rahatım. Oran artışı bir tür dönüm noktasıydı. Bu da ‘her zamanki gibi’ gösteriyor ki bir şey yapılması gerektiğinde Türkiye Merkez Bankası, bunu anlıyor ve duruma müdahale ediyor. Lira yeniden baskı altına girebilir, fakat şimdilik erimeyi etkili bir biçimde durdurdular.” şeklinde konuştu.

Londra Investec Asset Management’da gelişen piyasalarda yaklaşık 15 milyar doları idare etmeye yardımcı olan Thanos Papasavvas, “Beş kırılgan ülke arasında Türkiye en endişe verici olandı. Ama artık değil. Ben ayrıca Erdoğan’ın Merkez Bankasını siyasallaştırma girişimini yalanlamak için yaptığı konuşmadan da memnunum.” dedi.

Türk hazinesi, ocak ayındaki tahvil satışının ardından yıllık yabancı fon ihtiyacının yarısını karşıladığını bildirdi.

İstanbul’daki İş Yatırım’dan Ebru Etemoğlu, “Risk iştahının çok kötü olmadığı ve piyasaların çok istikrarsız gitmediği bir süreçten geçiyoruz.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.