WSJ – ‘Türkiye’deki banka bonoları yatırımcıları cezbediyor’

WSJ – ‘Türkiye’deki banka bonoları yatırımcıları cezbediyor’

 

wsj logo1Türk Bankaları, gelişmekte olan piyasalardaki borçlanma patlamasından faydalanarak, ülkenin son zamanlardaki kredisinin yükseltilmesini ve yatırımcıların yüksek kâr arayışlarını kazanca çeviriyor.


Veri sağlayıcısı Dealogic’e göre Türk bankaları, 2012 yılında, çoğu yabancı yatırımcılara olmak üzere rekor seviyede 7.9 milyar dolarlık bono sattı. Bu rakam, 2011’deki borç satışının üç katına denk geliyor ve ülkenin bankalarını, gelişmekte olan piyasaların uluslararası bono ihracı yapan bankalarının arasında Rusya ve Brezilya’nın ardından üçüncü sıraya yükseltiyor.


Banka yöneticileri ve analistler, dolar ağırlıklı bono satışlarının 2013’te başka bir yüksek değeri daha görmesini beklediklerini söylediler. Bu durum Türkiye’nin finans sektörünün, on yıl önceki banka krizinde dağılmasından sonra olgunlaşmaya devam ettiğini işaret ediyor. Fakat bazı gözlemciler sektörü, finansman için uluslararası piyasalara olan bağımlılığın aşırı artması riskine karşı uyarıyorlar.


Bono satışlarındaki artış 2012 yılındaki yüzde 3 değerine oranla, hükûmet yetkililerinin tahminlerine göre 2013 yılında yüzde 4 büyüyecek olan Türkiye’nin ekonomisine olan güvenin ayrı bir göstergesi.


Ukrayna’dan Fas’a tüm bankalar düşük faiz oranlı uzun vadeli finansman arayışında iken, Londra merkezli Aberdeen Portföy Yönetimi’nden 11 milyar dolarlık gelişmekte olan piyasa kredisi yöneten Viktor Szabo, “Türkiye’nin bankacılık sistemi çok daha iyi bir yatırım” dedi.


Szabo, Türk bankalarını portföyüne yeni ekledi. Gerekçe olarak, Orta ve Doğu Avrupa’nın birçok yerindeki bankalarla karşılaştırıldığında, Türk bankalarının büyük sermaye minderlerini, düşük oranlı ödenmemiş kredileri gösteriyor.


Türkiye’nin en büyük altı bankası arasında yer alan İş Bankası, Ziraat Bankası, Akbank ve Halk Bankası, bu sene uluslararası bono piyasasında toplam 7.75 milyar dolar kazanmayı hedeflediklerini çoktan açıkladılar.


Yabancı yatırımcıların Türk bankalarına yönelik mevcut ilgisi, bankaların bilançolarını destekliyor ve aynı zamanda kredi vermelerine imkân sağlıyor.

  Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “Bankalar kredi seçeneklerini olumlu bir şekilde artırıyorlar. Bu yüzden bankacılık sektörü, yurt dışına açılarak, Türkiye’de olmayan uzun vadeli borcu alıp yurda getirme riskini göze alabiliyor.” dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.