WSJ – “Türk nükleer ihalesinin kazananı Japonya”

WSJ – “Türk nükleer ihalesinin kazananı Japonya”

wsj logo1Türkiye Enerji Bakanı, perşembe günü, bir Japon-Fransız konsorsiyumunun Türkiye’nin ikinci nükleer santralini Karadeniz’de bulunan kuzey şehri Sinop’ta inşa edeceğini söyleyerek, 20,5 milyar dolar değerindeki proje için uzun süredir devam eden rekabette Tokyo’nun zaferini belirledi.

 

Mitsubishi Ağır Sanayi Ltd ve Fransız Areva SA tarafından yönetilecek anlaşmanın kesin hatları belirsizliğini korurken, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cuma günü Ankara’da projeyi onaylayacak imzayı atmalarının ardından daha fazla ayrıntının açıklanması bekleniyor. 4,5 milyon kilovat elektrik üretmesi beklenen nükleer santral inşaatının 2017’de başlaması ve ilk reaktörün 2023 gibi devreye girmesi öngörülüyor.

Erdoğan, “Japonya, gereken deneyime ve bilgiye sahip.” derken, Ankara’nın, 2030 yılı itibarıyla elektrik üretiminin en az yüzde 15’inin nükleer enerjiden elde edilmesini planladığını, bu yüzden hükûmetin 2023 yılına kadar olabildiğince çok nükleer reaktörün faaliyete geçmesi için çabalarını hızlandırdığını sözlerine ekledi.

2010 yılından bu yana Ankara, ikinci nükleer tesisi inşa etmek için rekabet eden, aralarında Güney Kore, Kanada, Çin ve Japonya’nın bulunduğu birçok ülkeyle müzakere ediyordu. Türkiye uzun zaman önce sözleşmeyi kazanan tarafın teminatlı enerji fiyatları karşılığında tüm maliyeti üsteleneceğini söyledi. Türkiye’nin ilk nükleer enerji tesisini Akdeniz’de kuran Rusya için de durum böyle.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.