WSJ –“Türk mahkemesi 10 müebbet hapis cezası verdi”

WSJ –“Türk mahkemesi 10 müebbet hapis cezası verdi”

Bir Türk mahkemesi, pazartesi günü, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ülkenin laiklik yanlısı kurumları arasındaki on yıllık çatışmayı sembolize eden bir davada, içlerinde eski Genelkurmay Başkanı’nın da bulduğu 10 kişiye müebbet hapis cezası verdi.

 

2010 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinin başında olan 70 yaşındaki İlker Başbuğ, beş üst düzey askerî yetkili, bir gazeteci, bir avukat, bir politikacı ve iki düşük düzey askerî yetkili, Türkiye’nin İslamcı kökenli hükûmetini düşürmeye çalışmak suçundan ömür boyu hapis ceza alanlar arasında bulunuyor. Beş yıldır 250’den fazla kişinin yargılandığı ve düzinelerce sanığın ceza aldığı davada, 17 kişi ise beraat etti. Haber yazılırken cezalar hâlâ okunmaya devam ediyordu.

 

Savcılar, sanıkların darbe yapmak için hukuk dışı cinayetler ve bombalamalar planlayan laiklik yanlısı, aşırı milliyetçi bir örgüte üye olduğunu savundular.

 

Davayı eleştirenler, ana muhalefet partisi CHP de dâhil, suçlamaların uydurulmuş olduğunu ve davayı Erdoğan’ın 2002 yılındaki seçim zaferine kadar ülke siyasetini yöneten laik düşünceli muhalefete karşı yürütülen bir cadı avı olduğunu söylüyorlar.

 

Hükûmet, muhalefetin siyasi sürece müdahale edildiğine dair suçlamalarını reddetti ve yargının bağımsız olduğunu vurguladı. Erdoğan, defalarca darbe girişimi davalarını ve savcıların davayı ele alış biçimini eleştirdi, Türkiye’nin sınırında güvenlik sorunları yaşandığı bir zamanda, sanıkların tutukluluk sürelerinin askerin moralini düşürdüğünü dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.