WSJ- “Türk lirası yükseliyor”

WSJ- “Türk lirası yükseliyor”

  wsj logo1Merkez Bankasının Döviz İhalesi Açması ve Siyasi Kaosun Yatışmasıyla Para Birimi Yükseldi

Türk Lirası, pazartesi günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının para birimini desteklemek için devreye girmesinin ve siyasi tansiyonun hafiflemesinin ardından yükselişe geçti.

Rüşvet soruşturmasının ortaya çıktığı 17 Aralık’tan cuma gününe kadar yüzde 6 oranında değer kaybeden Türk Lirası, pazartesi günü dolar karşısında yüzde 1,3 oranında yükseldi.

Analistler, ABD Merkez Bankasının teşvik çabalarını kesme kararının bazı yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan çekilmelerine neden olabileceği ve Amerikan ekonomisinin iyileşmekte olduğu iddiaları üzerine ABD varlıklarına geri dönebilecekleri yönünde uyarıda bulundu. Bu durum, Türk Lirasını ve cari açığı olan diğer ülke para birimlerini cari hesap açıklarını desteklemek için çoğunlukla yabancı yatırıma güvenmelerinden dolayı baskı altına aldı.

Bazı analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının daha büyük kayıplar yaşanırsa para birimini korumak için faiz artışını da içine alan daha sert adımlar atmaya meyilli olduğunu söylüyor. Yine de yatırımcılar, özellikle de siyasi çalkantılar sürerse para biriminde geniş kapsamlı dalgalanmanın devam etmesinin muhtemel olduğu yönünde uyarıda bulunuyor.

The Wall Street Journal,

Erin Mccarthy

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.