WSJ – “Türk Lirası değer kaybetti”

WSJ – “Türk Lirası değer kaybetti”

Merkez Bankası’nın para politikasını yumuşatmasıyla güne hızlı başlayan Türk lirası düşüş yaşadı. Merkez bankasının bu hamlesi bir kez daha büyümeyi teşvik ederken paranın değer kazanmasını frenlemek için tedbirler almaya çalışan makamların para politikasını yatırımcıların radarının merkezine koydu.

 

Yatırımcılar büyüyen ekonomiler arasında Güney Afrika, Hindistan ve Polonya’yı yakından takip ediyorlar. Bu ülkeler, diğer merkez bankalarının tedbirlerine karşılık olarak faiz oranlarını düşürebilirler. Salı günü Japon Bankası’nın açıkladığı yeni bir mülk alma programı yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı ve Asya stoklarını elden çıkarmalarına yolaçtı. Türkiye Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını %5 ten %4.75’e, gecelik borç verme faiz oranını %9 dan %8.75 e indirip, haftalık referans/temel faiz oranını sabit %5.5 te tutarak para politikasını rahatlatmaya devam etti. Merkez Bankası TL’nin değer kazanmasını sınırlamak istiyor ve nakite spekülatif yatırım yapılmasının önüne geçmeye çalışıyor.


Credit Agricole’un döviz strateji uzmanı Sireen Harajli, “Bu durum Avrupa’nın büyümesiyle ilgili olan endişeleri biraz giderdi, ama biz sezgiden ziyade sabit ekonomik verilerin iyileştiğini görmek istiyoruz” dedi.

Lira yakın zamandaki yükselişiyle dolar karşısında 10 ayın en yüksek değerini yakalamıştı. Bu durum ihracatçıları alarma geçirerek Merkez Bankası’ndan devreye girmesinini ve ihracatı teşvik etmesi çağrıları yapmasına sebep oldu. İhracat Türkiye’nin ekonomide istikrarı yakalama çabasında en önemli faktör oldu.

Haberin orjinali için :
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323485704578258213884198102.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.