WSJ – “Türk Hava Yolları 95 adet Boing Marka uçak satın alacak”

WSJ – “Türk Hava Yolları 95 adet Boing Marka uçak satın alacak”

wsj logo1Türk Hava Yolları, salı günü, ABD’li uçak üreticisi Boeing Co şirketinden 95 uçak almayı planladığını bildirdi. Türkiye’nin en hızlı büyüyen hava yolu, Avrupa ve Orta Doğu’ya giden ve gelen yolcu trafiğinden daha büyük bir dilim kapmak için filosunu iki katına çıkarmayı hedefliyor.

İstanbul merkezli hava yolunun büyüme planı, Türkiye’nin artan nüfusunu kullanarak orta sınıf yolcu kapasitesini arttırmayı ve Batı Avrupa ile Asya’ya yakınlaşarak bölgesel ekonomik bir güç olmayı hedefliyor.

Resmî adı Türk Hava Yolları A.O. olan şirketin, yıllık yolcu kapasitesi, Türkiye’nin aynı süre içinde gayrisafi yurt içi hâsılasının ortalama yüzde 5 büyümesinin bir sonucu olarak 10 yıl içinde neredeyse dört katına çıkarak 2012 yılı sonunda 39 milyona ulaştı.

Hava yolu şirketi, 2000 yılında, yüzde 98,4’ü devlete ait kârsız bir kuruluştan, geçen sene 14,9 milyar lira geliri üzerinden 1,13 milyar lira net kâr getiren yüzde 49,6’sı kamuya ait bir kuruluşa dönüştürüldü.

Türkiye’nin bölgesel bir ulaşım merkezi hâline gelme hırsı, Ankara’daki hükûmetin, İstanbul’a yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli, üçüncü bir havaalanı için ihaleye hazırlanmasında da gözlenebilir. Türkiye, İstanbul’un, son yıllarda Orta Doğu hükûmetlerinin desteklediği hava yolu kuruluşlarının yaptığı gibi Avrupa’dan gelen ve giden trafiği kendine çekmeyi ve Frankfurt ve Dubai gibi aktarma merkezlerine rakip olmayı umuyor.

Bu sipariş, kıtalar arası seferler için üretilen ancak bir dizi elektrik sorunu nedeniyle uçuşlarına ara verilen 787 Dreamliner uçaklarını tekrar havalandırmak için hâlâ mücadele eden ABD’li firmayı canlandırdı.

Türk Hava Yolları, kendi evinde bazı zorluklarla karşı karşıya. Hava Yolunun 15,857 çalışanından 14 binini temsil eden ülkenin Hava-İş Sendikası, salı günü, Mayıs 2012’de yaşanan grev sonrasında 305 kişinin işten çıkarılmasını protesto etmek amacıyla bir grev planladığını bildirdi. Türk Hava Yolları, 223 uçuşu ve 100 bin yolcuyu etkileyen yasa dışı olarak nitelendirdiği grev nedeniyle 2 milyon dolar gelir kaybına uğradığını belirtti.

Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, salı günü, Ankara’da gazetecilere verdiği demeçte, grevin Hava Yolunun işleyişini tehdit etmesi durumunda, hükûmet yetkililerinin müdahale edeceğini söyledi.

Şimşek, “Biz operasyonlarda aksamaya neden olacak herhangi bir hamleyi önlemek için her şeyi yapacağız. Açık ve net bir şekilde ifade edeyim: Türk Hava Yolları yalnız değildir.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.