WSJ: Suriye’de savaş giderek sertleşiyor

WSJ: Suriye’de savaş giderek sertleşiyor

wsj logo1İsyancılar bölgesel toprak kazanımlarının ve bu bölgeleri ellerinde tutma olanaklarının gerilla saldırılarını, muhalefet ve Suriye rejim güçleri arasında sınırları değişen ama tanımlı bir cephe hattı boyunca meydan okuma şeklini alan daha geleneksel bir çatışmaya dönüştürdüğünü söyledi.

İsyancılar, Suriye’nin en büyük şehri Halep’te temmuz ayında başlattıkları iki uçlu saldırıdan bu yana şehri, isyancıların kontrolündeki ve rejimin kontrolündeki bölgeler olmak üzere ikiye bölmeyi başardı.

Buradaki savaşın isyancı bölüğünün saha komutanı 32 yaşındaki Abdülkadir Salih, “Selahattin düşerse Şam-Halep kara yolunun kontrolü elimize geçecek ve rejimin şehrin içine olan lojistik hattı da kesilmiş olacak.” dedi.


Batılı ülkeler silah gönderme konusunda çekimser davranırken bunların arasında ise asilerin özellikle istediği ve omuzdan atılabilen güdümlü uçaksavar füzeleri bulunuyor.


Pazar günü bir Türk yetkili ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un hafta sonu Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması olasılığının görüşüldüğünü belirtti. Ancak yetkili ayrıca, “Bunu yapmak için belirli bir plan olduğunu söylemek için henüz erken.” dedi.
 

Cumartesi günü Clinton ve Türk mevkidaşı muhalefet için verilecek desteği koordine etmek üzere iki ülkenin ordu ve istihbarat servislerinin daha yakın çalışması amacıyla bir çalışma grubu oluşturmaya karar verdi.


Clinton pazar günü düzenlediği basın toplantısında, “İstihbarat servislerimiz ve ordularımızın çok önemli sorumlulukları ve oynayacakları rolleri var. Bu nedenle tam da bunları yerine getirmek için bir çalışma grubu oluşturacağız.” dedi.


Clinton temmuz ayında Halep’teki savaşın, asiler için kuzeyde sığınılacak bir yer yaratılmasının önünü açtığını söyledi.

Halep’teki asi liderler bu zamana kadar çok az biliniyordu. Halep Devrim Konseyinin idare eden Salih ve Abdül Aziz Salama da aralarındaydı.


Birçoğu 1980’lerde rejime karşı kanlı bir savaş yürüten Müslüman Kardeşler sempatizanı. Esad sonrası Suriye’nin hangi ülkeyi örnek alacağı sorulduğunda Salih tereddüt etmeden “Türkiye” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.