WSJ – “Merkez Bankası piyasalar üzerindeki baskıyı azaltıyor”

WSJ – “Merkez Bankası piyasalar üzerindeki baskıyı azaltıyor”

wsj logo1Türkiye son zamanlarda hükûmet karşıtı protestoların sebep olduğu hisse senedi, bono ve tedavül zayıflığıyla fırtınalı bir dönem geçirdi.

Bu kargaşaya rağmen analistlere ve yatırımcılara göre ülkenin piyasaları kendisi gibi yükselen piyasalarla karşılaştırılınca ayakta kalmayı başardı.

Mayıs ayının başında, ABD hazine bonosu getirilerinin ve doların yükselmesiyle daha riskli yatırımlara ilgi azalırken bütün yükselen piyasa fonları ve tedavülleri düşüşe geçmişti.

Buna rağmen Türkiye piyasaları, diğer piyasalara göre daha az zarara uğradı. Örneğin Türk lirası, Güney Afrika randından veya Hint rupisinden daha istikrarlı. Bu durumun çoğu, lirayı korumaya ve dalgalanmayı düzeltmeye çalışan Türkiye Merkez Bankasına atfediliyor.

Rabobankta gelişen ülkeler döviz stratejisti olarak görev yapan Christian Lawrence, “Türkiye’de mali siyaset bir süredir alışılmışın dışında ve daha önceden bazıları tarafından olağandışı görülen durum şimdi kavisin ötesinde olarak tanımlanıyor.” dedi.

Morgan Stanley analisti Tevfik Aksoy, Merkez Bankasının, Türk lirasına karşı spekülasyonu “korkutacak” kadar güçlü olduğuna inandığını söyledi.

Merkez Bankası, 2011 sonundan 7 Haziran’a kadar -tedavül ve altın da dâhil olmak üzere- toplam brüt fonunu 128,3 milyara yükselterek ikiye katladığını kaydetti.

Haberin orjinali: http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130617-706800.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.