WSJ- Lira döviz oyunlarına direnirken Türkiye oran artışlarıyla mücadele ediyor

WSJ- Lira döviz oyunlarına direnirken Türkiye oran artışlarıyla mücadele ediyor

wsj logo1Türkiye’nin Merkez Bankası bir eliyle alıp diğeriyle geri veriyor.

Bu hafta çarşamba gününe kadar, Merkez Bankası, kısa dönem para politikasını aslında daraltan günlük repo ihalelerini durdururken lirayı desteklemek için rekor bir hızla dolar sattı.

Bu pek bir işe yaramadı; lira yine de rekor düşüşlere yakın bir yerde kaldı. Fakat Merkez Bankası açısından umut ya da niyet ortadaydı.

Perşembe günü, Merkez Bankasının, para birimini desteklemek için piyasadan çektiği hemen hemen tüm parayı geri vererek geçen haftadan beri ilk repo ihalesiyle 9 milyar lirayı (4,63 milyar dolar) sisteme geri sokması kafaları karıştırdı. Bugünkü durumda, Türk yetkilileri, ABD Federal Rezerv Başkanı Ben Bernanke tarafından yeni rekor düşüşlere doğru ilerlemekten kurtarıldı. ABD Merkez Bankası Başkanının çarşamba günü, ekonomik iyileşmeyi desteklemek için, ABD’nin yakın gelecekte oldukça genişletici bir para politikasına ihtiyaç duyduğunu yinelemesinin ardından, dolar genellikle düşük kaldı.

Ankara’da oranları belirleyen yetkililer, gevşek tutumlarını korumaları yönünde hükûmet baskısıyla karşı karşıyalar. Kabinesi bu sene, Türkiye’nin 786 milyar dolarlık ekonomisinde yıllık büyüme hızını yüzde 4 ile ikiye katlamayı amaçlarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan reel faiz oranlarını sıfırlamak istiyor.

Londra’daki Amerikan Bankası Merrill Lynch’den Türker Hamzaoğlu “Limitli döviz rezervlerini dolar ihalelerinde kullanarak lirayı desteklemenin sürdürülebilir bir yanı yok çünkü bunun dolar likidite sıkışıklığıyla bir ilgisi yok. Bu daha çok oranların global olarak yeniden fiyatlandırılmasıyla ilgili.” dedi. “Eğer Türkiye Merkez Bankası yapmazsa bunu piyasa yapacak.” diye ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.