WSJ – “Istanbul’da polis ve film yapımcıları çatıştı”

WSJ – “Istanbul’da polis ve film yapımcıları çatıştı”

wsj logo1Hollywood f’ilm yapımcıları,  film festivali için geldikleri Istanbul’da sokaktaki protesto gösterilerine katılınca polis tarafından pek hoş karşılanmadılar.

 

Uluslararası üne sahip Mike Newell Constantinos, Gavras ve Marko Bechis 90 yıllık sinema salonunu alışveriş merkezine çevirme kararına tepki olarak yürüyen iki bin Istanbullu’nun arasına katılınca başları derde girdi.

 

Gavras Bey ve FIPRESCI olarak bilinen film fedarasyonu, polisin barışçıl protestoya sert müdahalesini eleştiren bir bildiri yayımladı. Protestoya katıldığını ifade eden Gavras, gösteriden sonra belirlenemeyen bir sebebin şiddet olaylarını tetiklediğini ifade etti. FIPRESCI tarafindan yapilan açıklamada, “protestocular sadece tarihi binaya girmekte ısrar ettikleri için biber gazı ve tazyikli su ile polisin haksız saldırısına uğradığı” belirtildi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, “polisin müdahalesine yönelik soruşturmanın yapıldığını” ifade ederek, ”protestocular arasından bazı provakatörlerin gösteri öncesi tarihi binada bulunduğunu”, sözlerine ekledi.

Göstericiler, tarihi binada bulunan Emek sinemasını kurtarmak için protesto yaptı. İstanbul’un kültürel mirasının simgesi haline gelen sinema birçok insana göre, hızlı bir şekilde büyüyen alışveriş merkezlerine ve gittikçe yayılan apartmanlara feda ediliyor. Emek sinemasını kurtarmak için yaklaşık üç yıldır gösteriler düzenleyen film yapımcıları, Emek sinemasının Türkiye’nin katlı sinema tarihinde özel bir yere sahip olduğunu belirtti. Aynı zamanda yapımcılar, hükümeti, konuşma özgürlüğünü baskı altına aldığı için suçladı.

Pazar günkü gösteri, Türkiye’de sahne sanatlarının temsil ettiği ilk gösteri değildi. Geçen yıl sanatçılar ve tiyatro severler tarafından  tiyatroları özelleştirme planından dolayı hükümet protesto edilmişti. Özelleştirme çabaları, laik ve batılı elitlerin konrolünde bulunan tiyatronun, özelleştirilerek islami amaçları olan hükümetin, tiyatrolarda kontrolü eline almak için attığı bir adım olarak yorumlanmıştı. Hükümet ise özelleştirmenin tiyatronun daha rekabetçi ve devlet desteğine daha az bağımlı olması için yapıldığını belirtti.

haberin orjinali: http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2013/04/09/filmmakers-police-clash-in-istanbul/?KEYWORDS=Turkey+Turkish

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.