WSJ – “Görüşmelerin devamı için anlaştılar”

WSJ – “Görüşmelerin devamı için anlaştılar”

Kıbrıs’taki Rum ve Türk liderler, Ada’nın tekrar birleşmesi ve çözümü engelleyen 40 yıllık ayrılığı bitirmek için uzun süredir rafa kaldırılmış olan görüşmelere devam etme konusunda anlaşmaya vardı. Her iki tarafın liderleri yüz yüze yapılacak görüşmelerin en erken pazartesi başlayabileceğini söyledi.

Kıbrıs’taki Rum ve Türk liderler, Ada’nın tekrar birleşmesi ve çözümü engelleyen 40 yıllık ayrılığı bitirmek için uzun süredir rafa kaldırılmış olan görüşmelere devam etme konusunda anlaşmaya vardı.

Her iki tarafın liderleri yüz yüze yapılacak görüşmelerin en erken pazartesi başlayabileceğini söyledi. Büyük ihtimalle bu görüşmenin, Akdeniz Adasını içeren ve bölünmeye son vermeye yönelik geçmiş görüşmelerin de yapıldığı konum olan Birleşmiş Milletler yönetimindeki tampon bölgede gerçekleştirileceği söylendi.

Sahne arkasında aylardır süren diplomatik faaliyetlerin ardından görevliler, Kıbrıs Rum kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve Kıbrıs Türk kesimindeki mevkidaşı Derviş Eroğlu’nun, toplumları yeniden birleştirecek federal bir devletin ilkelerini ana hatlarıyla belirleyen ortak bir deklarasyon yayımlama niyetinde olduklarını söylediler ve ortak deklarasyonun bir taslağının Rum ve Türk taraflarınca şimdiden resmî olarak kabul edildiğini de eklediler.

Yunanistan başkentine yapmış olduğu sürpriz ziyarette Yunanistan Başbakanı’na gelişmelerle ilgili bilgi veren Anastasiades, cuma günü Atina’da gazetecilere yapmış olduğu açıklamada ortak deklarasyonun “çözüme ilişkin önemli ilkeleri ve temeli kesinleştireceğini” belirtti. Fakat Anastasiades, “Daha zor olan bölümü bundan sonra ne olacağı. Ortak Deklarasyon Kıbrıs sorununa bir çözümü temsil etmiyor ama parametreleri şekillendiriyor.” diye de ekledi.

Analistlerin ve politikacıların söylediklerine göre siyasi olarak değişen şey, ABD’nin görüşmelerin devam etmesi için dirsek temasını artırması oldu. İlerleyen günlerde ortaya çıkması beklenen taslak deklarasyon, Orta Doğu’da artan huzursuzluğa karşı siper olarak Kıbrıs sorunu için bir çözüm görmek isteyen ABD Dışişlerinin aylar süren gayriresmî temaslarını temsil ediyor.

ABD’nin kararlılığının göstergesi olarak Başkan Yardımcısı Joe Biden, Anastasiades ile yaptığı telefon görüşmesinde “ilerleyen günlerde Birleşmiş Milletler öncülüğünde yeniden başlayacak görüşmelerdeki başarıyı” görmek için sabırsızlandığını söyledi.

Anlaşma ne olursa olsun son olarak bu anlaşmayı, Rum ve Türk Kıbrıslıların referandum ile onaylaması gerekiyor.

Kıbrıs Türkleri için bu, merkez hükûmetin güçlerinin kısıtlanmasıyla endişe ettikleri gibi çok daha geniş bir Rum çoğunluğunun hükmü altına girecekleri anlamına geliyor. Kıbrıs Rumları için ise bu anlaşma, ileride Türklerin bir gün geri dönüşü olmayacak şekilde resmî olarak birleşik Kıbrıs’tan ayrılma ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.