WP-Türkiye’deki kurtarma merkezinde felçli Süriyelilerin sayısı artıyor

WP-Türkiye’deki kurtarma merkezinde felçli Süriyelilerin sayısı artıyor

Gönüllüler tarafından işletilen bu kurtarma merkezine gelen Suriyeli yaralıların çoğu, burada sadece birkaç hafta belki bir ay kalabiliyor. Kuvvetlerini topladıklarında Türkiye’de geçici bir konut bulmaya çalışıyor veya Suriye rejimine karşı mücadele etmek için eve dönüyorlar.

Felçli çocuklar, anneler ve savaşçılar merkezin zemin katında yaşıyorlar. Onlar büyük ihtimalle yakın zamanda buradan ayrılamayacaklar. Onların omuriliği mermi, şarapnel veya patlamalardan zarar görmüş durumda. Çoğu, Suriye’de gördükleri ilk yardımın ardından günler hatta haftalar süren yolculuk sonucu Türkiye’deki bir hastaneye ulaşabildi.

Suriye sınırından sadece birkaç kilometre uzaklıkta olan bu Türk kasabasındaki doktorlar ve aktivistler, Suriye’nin geleceği üzerine yapılan planlara, kalıcı şekilde yaralanmış binlerce kişinin bakımının da dâhil edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Engelli Suriyeliler, özellikle kırsal alanda yaşayanlar, uzun süredir devlet destekli hizmet, eğitim ve işlerden mahrum durumda. Veriler sınırlı ancak Dünya Bankası, 2002 yılında Suriye’de, tahmini verilere göre 500 bin ila 1.4 milyon arasında engelli bulunduğu ve bunların yüzde 5’inden azına gereken hizmetin sunulabildiğini açıkladı.

Suriye’deki doktorlar, sayıları giderek artan yaralıları sınırlı kaynakla tedavi etmekte zorlandıklarını söylüyorlar. Yaralıların bazıları, tedavi görebilmek için Türkiye gibi komşu ülkelerdeki hastanelere gönderiliyor.

Onlara yardımcı olabilmek için Suriyeli gurbetçiler, ağustos ayında Reyhanlı’da, 80 yataklı bir rehabilitasyon merkezi kurdu. Merkezin müdürü Yasir el Sait, hastaların ücret ödemediklerini, merkezin aylık 100 bin dolarlık giderini bağış ve yardım organizasyonlarından sağlanan paralarla karşıladığını belirtti.

Merkezdeki felçli hasta sayısı 3’ten 22’ye çıktı. Hastaların çoğu 20 ve 30’lu yaşlarındaki erkekler ancak 3 çocuk ve 4 kadın da merkezde tedavi görüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.