WP – “Agatha Christie ve İstanbul’un Pera Palace Oteli”

WP – “Agatha Christie ve İstanbul’un Pera Palace Oteli”

Doğası gereğiyle gizem ve entrikalarla dolu İstanbul şehrindeki Pera Palace Hotel, geçmişe nostaljik bir yolculuk sağlıyor.

1892 yılında inşa edilen Pera Palace, dünyaca ünlü Orient Express yolcuları için kuruldu. Agatha Christie’nin de meşhur “Doğu Expresi’nde Cinayet” polisiye romanına buradan esinlendiği söylenir.

İstanbul’un Tepebaşı mahallesinin Pera bölgesinde yer alan otel, Türkiye’deki en eski “Avrupa oteli”dir. Aralarında Alfred Hitchcock, Ernest Hemingway, Sarah Bernhardt, Greta Garbo, King Edward VIII ve Agatha Christie’nin bulunduğu ünlü konuklara ev sahipliği etmiş otelin renovasyonuna 2006 yılında başlandı.

Otel, 1981 yılında, 101 numaralı odasını Atatürk Müzesi’ne çevirerek “müze oteli” statüsü kazandı. Mustafa Kemal Atatürk 1971 yılında ilk kez Pera Palace’ta kalmıştı. Bugün, Atatürk’ün kaldığı oda, kendisine ait eşyalarla dolu ve en sevdiği renk olan “günbatımı pembesi”ne boyalı.

Pera Palace meşhur klasik tarzı korunarak yapılan onarımı tamamlandıktan sonra Eylül 2010’da yeniden hizmete girdi. Sütunlu mermer salona girdiğinizde ve misafirleri Sirkeci İstasyonu’na götürmek için kullanılan sedan sandalyeyi gördükten sonra, Agatha Christie’nin romanında anlattığı hissi hayal etmek gerçekten kolaylaşıyor.

Bugün konuklar, genellikle havaalanından otelin girişinde park edilmiş olan 1949 model kestane rengi bir Plymouth ile alınıyor ve bırakılıyor.

Binanın antik mobilyalarının yanı sıra dikkat çeken başka bir özelliği ünlü kubbeleri, demir döküm balkonları, ahşap panelleri ve tarihî dökme demir asansörü. Bugün kullanıma açık olan Türkiye’nin en eski asansörü, gününde önemli bir buluşu ve lüksü temsil ediyordu.

Christie’nin 1928 yılında Bağdat yolculuğu sırasında, eşiyle beraber, Pera Palace’ın 411 numaralı odasında kaldığı biliniyor.

Christie hayranlarının, otelin yanında bulunan Orient Express Restaurant’ında yemek yemeleri tavsiye ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.