Washington Post’tan Zaman gaspına tepki: “Despotizm Türkiye’de derinleşiyor”

Washington Post’tan Zaman gaspına tepki: “Despotizm Türkiye’de derinleşiyor”

Amerika’nın en prestijli gazetelerinden Washington Post, Zaman’a kayyım gaspıyla ilgili sert bir başyazı yayınladı. Gazete yayın heyeti tarafından hazırlanan yazı, “Despotizm Türkiye’de derinleşiyor” başlığıyla yayınlandı.

Yaşananlardan cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sorumlu tutan Washington Post, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özgür basından geriye kalanı da kökten imha ediyor” diye yazdı.

Erdoğan’ı “despot” olarak tanımlayan gazete, “Onun davranışları NATO’nun demokratik bir liderinden çok despota benziyor” ifadesini kullandı.  

Zaman’a kayyım kararının bir mahkemenin aldığı karar ile yerine getirildiğini ve gazetenin yayın politikasının da hemen değiştirildiğini okurlarına aktaran Washington Post, Today’s Zaman gazetesinin de Zaman’la aynı akıbeti yaşadığını kaydetti.  Gazete başyazısında, “Türkiye, medya organlarını kapatmaya yönelik benzer bir süreci daha önce de uygulandı” diye hatırlattı.

Yazıda, Zaman ve Today’s Zaman gazetelerinin kayyım müdahalesinden önceki son sayılarında büyük harflerle, “Karanlık ve kasvetli günlere gidiyoruz” ve “Anayasa Askıda” başlıkları ile çıktığı hatırlatıldı.   

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün üç aylık hapis dönemlerinin ancak Anayasa Mahkemesi kararıyla sona erdiğini hatırlatan Washington Post, Dündar ile Gül hakkında açılan davaların kapanmadığını ve bu iki ismin 25 Mart’ta hakim karşısına çıkacağına dikkat çekti.  

Gazeteci Aslı Aydınbaş’ın New York Times’a (NYT) yaptığı açıklamaya atıf yapan yazıda, Aydıntaşbaş’ın, “Erdoğan, cumhurbaşkanlığı yetkilerini genişletmek için anayasayı değiştirmek istiyor. Türkiye bir otoriter rejime dörtnala hızla ilerliyor” sözlerine yer verdi.

Yazı, “Bu dörtnala gidiş ABD’yi endişelendirmeli. Türkiye, bir müttefik ve NATO’nun taktiksel nükleer silahlarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye tek adam uçurumuna doğru yuvarlanıyor. Özgürlükler tamamen kaybolmadan, tek adam hükmü tamamen yerleşmeden önce şimdi konuşma zamanı” diye son buldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.