USA TODAY- “Efes ve Kuşadası”

USA TODAY- “Efes ve Kuşadası”

USA TODAYKuşadası neden ziyaret edilir: Antik Yunan kenti Efes’in kalıntılarını görebilmek için. Kuşadası, MÖ 2. ve 3. yüzyıllarda Roma İmparatorluğu’nda önemli bir liman hâline geldi. Yaklaşık 45 kilometrekare bir bölgeye yayılan Efes kalıntıları, ziyaretçilerin o zamanki evleri, mağazaları, tavernaları, sütunları ve hatta tuvaletleri bile görmelerini sağlıyor. Mozaik zeminleri üzerinde bulunan uzun mermer plakalar iş adamlarına sosyalleşme alanları sağlıyordu.

MÖ 125 yılında tamamlanan meşhur Celsus Kütüphanesi, karmaşık oyma sütunları sergiler. Kütüphanenin zamanında 12 bin papirüs tomarına ev sahipliği ettiği tahmin ediliyor. İmha edilmesine rağmen 20. yüzyılda yeniden inşa edildi. Kütüphanenin merdivenlerine oyulan bir Yahudi menorası burada Yahudi bir topluluğun bulunduğunun kanıtı.

Son zamanlarda bulunan MÖ 1. yüzyıldan kalma Teras Evler, Efeslilerin mozaikler ve fresklerle süslenen evlerinde ne kadar zengin bir şekilde yaşadıklarını gösteriyor. Efes Müzesi, liderlerin heykellerine ve 50 bin kadar tıbbi cihazdan mücevhere kadar esere ev sahipliği yapıyor.

Kuşadası, Türkler ve Efes’in ötesinde ilgili olan turistler için bir tatil yeri. Scala Nuova Limanı kasabanın tam ortasında. Arkeoloji bağımlıları, yakınlarda başka kalıntılar da bulabiliyor. Hristiyan ve Müslüman hacılar, Meryem Ana’nın kaldığına inandıkları taş eve akın ediyorlar. Aynı zamanda St. John Bazilikası’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Haberin orjinali: http://www.usatoday.com/story/experience/cruise/destinations/middle-east/2013/07/01/ephesus-kusadasi-turkey-port-guide/2479603/

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.