Türkiye’de Twitter’a konan erişim engeli dünya basının gündeminden düşmüyor

Türkiye’de Twitter’a konan erişim engeli dünya basının gündeminden düşmüyor

Washington Post Gazetesi’nin internet sayfasında, yasağa yönelik bir animasyon yayınlandı. İşte “Türkiye’nin Twitter başarısızlığı” adı verilen o çizgi video:

http://www.washingtonpost.com/world/europe/turkish-prime-minister-fighting-scandal-tries-to-ban-twitter/2014/03/21/f536d2d6-b139-11e3-9627-c65021d6d572_story.html?tid=pm_pop

 

Financial Times: “Erdoğan çaresizlik içinde”

Financial Times Türkiye’de Twitter’ın kapatılmasını “Turkish Awakening” adlı kitabın yazarı Alev Scott’un imzasının yer aldığı haberle şöyle aktarıyor.

Çok sayıda Twitter kullanıcısının yasağı aştığını belirten Scott, “Ama aynı zamanda Erdoğan’ın Türkiye’yi internet özgürlüğünde Kuzey Kore, Çin ve İran’la aynı kategoriye sokarak uluslararası alanda kınanma riskini almaya hazır olduğunu da gördük… İki hafta önce Erdoğan YouTube ve Facebook’u kapama tehdidinde bulunmuştu. Bu, seçim öncesinde Erdoğan’ın tabanı nezdinde güçlü adam imajını pekiştirmeye yönelik bir çıkış olarak değerlendirildi. Perşembe günü Twitter’a erişim engellenince sosyal medya patladı. Türkler, internet yasaklarını aşmada başkalarından daha usta. Çünkü böyle olmak zorundalar. Ana akım medyanın sansürlendiği ülkede, kentli, laik düşünceli Türkler Twitter’ı can simidi olarak görüyor.”diyor ve “Çaresizlik adımları, Erdoğan’ın çaresizlik içinde olduğunun işareti. Tartışmalı içeriğini gerekçe göstererek sosyal medyayı yasaklamak anlamsız bir adım ve birçok internet kullanıcısı, çok önemli bir şeyin sızacağına ikna olmuş durumda.” diyerek mevcut durumu yorumluyor.

Gül: Twitter kapatılması kanunen mümkün değil

Financial Times gazetesinde Türkiye’de Twitter’a erişimin engellenmesiyle ilgili diğer bir haberinde ise, Erdoğan’ın İstanbul mitinginde Twitter’ı Mısır’ı, Ukrayna’yı ve Türkiye’yi karıştırmakla suçladığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter yasağını, kitap yakmaya benzettiğine vurgu yapan Financial Times, bu konuda geleneksel müttefikleri tarafından eleştirilen Türkiye’nin giderek yalnızlaştığını öne sürdü.

Gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Twitter’ın kapatılmasının kanunen mümkün olmadığı yönündeki açıklamasına dikkat çekerken söz konusu kararın mahkeme kararı ile alındığının söylenmesine karşı bu konuda mahkeme kararı bulunmadığını belirtiyor ve Twitter’a erişim engelenin Erdoğan’ın “Twitter’ın kökünün kazayacağını” söylemesinden hemen sonra alındığına da vurgu yapıyor.

Haberde, “çoğu avukat kararı yasadışı olarak değerlendiriyor Türk yasalarına göre Twitter’ın tamamen kapatılması orantısız. Erdoğan hükümeti yakın zamanda yolsuzluk haberleri sebebiyle internete erişimi kontrolü altında tutabilmek için yeni bir düzenlemeyi Meclis’ten geçirdi” deniliyor.

 

Guardian: “Türkiye’de Twitter’a kısıtlama”

 Guardian “Türkiye’de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyanın “kökünü kazıma” tehdidi ardından, Twitter’a erişim kısıtlandı” denilen haberinde sosyal medyaya sızan kayıtların yerel seçimler öncesinde hükümetin itibarına zarar verdiğine dikkat çektii.

Erdoğan’ın yolsuzluk yaptığı iddia edilen konuşmalarının ses kayıtlarının sızdırılması ardından sosyal medya sitelerini kapatma tehdidini tekrar tekrar dile getirdiğini belirterek son uygulamanın Türkiye’yi, birçok sosyal medya platformları sıkı şekilde kontrol edilen İran ve Kuzey Kore ile karşılaştıran tepkilere yol açtığını yazıyor. Haberde ayrıca bazı kullanıcıların uygulamayı protesto etmek için sokağa dökülme çağrısında bulunurken bazılarınınsa sükunet çağrısında bulunduğunu belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.