Ses kayıtları, dünya basınında

Ses kayıtları, dünya basınında

‘Türk Başbakan’a istifa çağrısı’

Başbakan Tayyip Erdoğan’la oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesi dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Amerikan New York Times, yaşananları TV dizisine benzetti. CNN Başbakan Erdoğan’ın kayıtların montaj olduğuna dair sözlerini ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ses kaydını Meclis’te dinletmesini gündeme taşıdı. İngiliz Guardian gazetesi “Ses kayıtları Türk Başbakan’ını istifaya çağırıyor” ifadesini kullandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’la oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesinin yayınlanan kaydı, dünya medyasının da dikkatini çekti. Birçok yabancı gazete internete düşen ses kayıtlarındaki diyaloğun çarpıcı kısımlarını okuyucularıyla paylaştı. Yolsuzluk soruşturmasını,  Erdoğan için “en büyük meydan okuma” olarak niteleyen New York Times gazetesinin İstanbul imzalı haberinde, 17 Aralık’tan bu yana yaşanan skandallar dizisi ‘TV dizisine’ benzetildi. Türklerin eskiden beri iyi TV dizilerini sevdiğini hatırlatan gazete, “Ama bu dizi siyasi.” ifadelerini kullandı. CNN ise Başbakan Erdoğan’ın kayıtların montaj olduğuna dair sözlerinin yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis’teki parti grup toplantısında mezkur kaydı dinletmeye başlamasıyla kimi televizyon kanallarının yayını kestiğini aktardı. İddialar Alman medyasında da yankı bulurken, haberi ‘Ankara’yı sarsan yeni yolsuzluk iddiaları’ başlığıyla veren Deutsche Welle’nin internet sitesinde de ses kaydından özetlere yer verildi.

İnternete düşen ses kayıtları ile ilgili haberler İngiltere medyasında geniş yer buldu. Guardian gazetesi “Ses kayıtları Türk Başbakan’ını istifaya çağırıyor” başlığı ile duyurduğu haberinde, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a ya istifa etmesi ya da helikopterle ülkeyi derhal terk etmesi çağrısı yaptığını aktardı. Daily Telegraph ise ses kayıtlarını “alçakça, hayâsızca yapılmış bir montaj” olarak niteleyen Erdoğan’ın 12 yıllık iktidarının en zor dönemini yaşadığını belirtti. Fransız Le Figaro gazetesi ise, Türk Başbakan’ının dinlemeler yüzünden zor durumda kaldığını yazdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.