REUTERS – “Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte hedefi tutturdu”

REUTERS – “Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte hedefi tutturdu”

Reuters-Logo1

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte güçlü yurt içi talebin ticari açığı dengelemesiyle beklenenden daha fazla büyüdü ancak bakanlar 2013’te büyümenin hükûmetin açıkladığı yüzde 4 hedefinin altında seyredeceğini söylüyor.

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan 75 milyon nüfuslu ülke, ABD’nin mali teşvikleri kısacağı iddialarının finans piyasalarında yol açtığı etkileri göğüslemede diğer büyümekte olan ülkelerle birlikte mücadelesini sürdürüyor.

Bugün açıklanan rakamlar, ülkenin komşularından özellikle de Rusya’dan daha fazla büyüme gerçekleştirdiği yönünde ve ülke geçen yıla oranla iki katı hızla büyümeyi sürdürüyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,4 büyüyerek Reuters’un yüzde 3,5 tahminini geçti.

Ancak büyümenin şekli ekonomist ve siyasetçileri endişelendirmeyi sürdürüyor. Yakıt ithalatına harcanan büyük rakamlar yüzünden 60 milyar doları bulan cari açık Türkiye’yi küresel piyasalardaki hareketlenmelere ve petrol fiyatlarına endeksli hâle getiriyor.

İthalat yüzde 12’ye yaklaşırken ihracattaki artış yüzde 1,2 olarak seyretti.

Türkiye İstatistik Kurumunun rakamlarına göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 artış gösterdi. Birinci çeyrek büyümesi ise yüzde 3’ten yüzde 2,9’a revize edildi.

–Büyüme Yüzde 4’ün Altında Kalabilir–

Hükûmet bu yılki büyüme oranını yüzde 4, gelecek yıl için ise yüzde 5 olarak öngörüyordu ancak bakanlar 2013 hedefinin daha düşük olabileceğini söylediler. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yıllık büyümenin yüzde 3,5’in üzerinde olacağını belirtti.

Çağlayan, “Dünyadaki ekonomik gelişmeler büyümeyi üçüncü çeyrekte etkilemeye başlayacak. Çok büyük bir etki beklemiyoruz ancak 2013’ün ikinci yarısı ve 2014’ün başında bu gelişmelerden etkilenebiliriz.” dedi.

Merkez Bankası, 2012’nin başında cari açığın kontrolden çıkmasını engellemek için faiz oranlarını artırdı. Ancak 2010 ve 2011’de yüzde 9 olan büyümenin geçen yıl yüzde 2,2’ye düşmesi ve gelecek mart ayında başlayacak seçim süreci büyümeyi sürdürmenin zor olduğunu gösteriyor.

Haberin orjinali:  http://www.reuters.com/article/2013/09/10/turkey-gdp-idUSL5N0H60VZ20130910

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.