NYT: Türkiye’nin Rusya ile doğrudan çatışma riski var

NYT: Türkiye’nin Rusya ile doğrudan çatışma riski var

ABD’nin saygın gazetelerin New York Times (NYT), baş makalesinde Türk hükümetinin “Kürtlere düşmanlığı”nın ülkeyi Suriye savaşının daha da içine soktuğunu yorumunda bulundu.

Gazete, Türkiye’nin Suriyeli Kürtlere saldırmasından dolayı Rusya ile doğrudan çatışmaya girme riski olduğunu kaleme aldı.

NYT, bugün yayınlanan baş makalesinde Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşa daha fazla müdahil olmasının durumu daha da karmaşık hale getirdiğini savundu. Gazete, Türkiye ile ABD’nin de yeni durumdan kaynaklanan anlaşmazlıkları nedeni ile ikili ilişkilerde gerginlik yaşandığını dile getirdi.

Gazete, Türkiye’nin Kürtlerle çekişmesinin yanı sıra Rusya ile doğrudan çatışmaya riski oluşturduğu ve bunun da bölgeyi daha da istikrarsızlaştırma riski bulunduğuna işaret etti.

NYT, Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın PKK ile YPG arasındaki farkı reddetmekle eleştirerek şunları dile getirdi; “Sorunun büyük bir kısmı Erdoğan’ın iki Kürt grubu arasındaki önemli farkları görmeyi reddetmesinden kaynaklanıyor. PKK, Türkiye gibi ABD tarafından da terörist grup olarak tanınıyor. ABD, Suriyeli Kürtleri terörist olarak değerlendirmiyor. Aksine IŞİD’e karşı çok etkili mücadele eden ve önceliği Suriye’nin Kürt bölgelerini iç savaştan korumaya veren bir grup olarak görüyor. Bu nedenle de bu gruba, (ABD) istihbarat ve diğer konularda destek sağlıyor.”

‘‘ERDOĞAN, ABD’Yİ KENDİSİ İLE SURİYELİ KÜRTLERLER ARASINDA TERCİHE ÇAĞIRDI’’

Ankara’da 28 kişinin ölümüne yol açan bombalı terör saldırısından dolayı Erdoğan’ın Suriyeli Kürtleri sorumlu tutarak gerginliği tırmandırdığını belirten NYT, bunu Suriyeli Kürtlerin reddettiğini yazdı.

Gazete, Amerikalı yetkililerin saldırıdan PKK’dan ayrılan bir grubun sorumlu olabileceği yönünde uyarıda bulunduğunu belirterek, ‘‘Erdoğan ise Amerikalıları, kendisiyle Suriyeli Kürtler arasında bir tercih yapmaya çağıracak kadar ileri gitti. Amerika ise böyle bir şeyi reddetti” diye yazdı.

ABD’nin Erdoğan’a çağrı yaparak, şu anda Türkiye ile Suriye arasındaki 911 km’lik sınırın büyük kısmını kontrol eden Kürtlere saldırmasını durdurmasını istediğine dikkat çeken NYT, Türklerin Washington ile Moskova arasında Suriye’de ateşkes konusunda varılan anlaşmayı kabul ettiğini dile getirdi.

Suriyeli Kürtlerin, Türkiye sınırında henüz kontrol etmedikleri bölgeler için saldırılarını arttırmasının Erdoğan’ı kızdırdığını aktaran gazete, bu durumun Erdoğan için daha sert askeri adımlar atmasına yol açabileceği konusunda uyardı. Kürtlerle Rusya’nın da  ittifak arayışında olduğuna işaret eden NYT, ‘‘Rusya’nın böyle bir durumda Kürtler’e yapılacak saldırıya karşı Türkiye’ye karşılık vermesi ihtimali var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kasım ayında Türkiye hava sahasına giren Rus savaş uçağının vurulmasına misilleme yapmak için bahane arıyor olabilir’’ diye yazdı.

Kürtler ile olan sorunun büyük çoğunluğunun Erdoğan’ın kendisinin ürettiğini dile getiren gazete, yeniden barış görüşmelerinin ve sürecin devam ettirilmesi çağrısında bulundu.  NYT, ‘‘Suriyeli Kürtlere gelince, Erdoğan, onları topa tutmayı bırakıp, Suriye’de bir süre sonra özerk bir Kürt bölgesine dönüşebilecek bir çözüm arayışı konusunda ABD ile işbirliği yapmalı. Erdoğan Irak’daki Kürtlerle işbirliği yapmanın yolunu buldu. Suriyeli Kürtlerle savaşarak Amerika ile gerginliği artırmanın mantığı yok” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.