NYT-Türkiye Suriye’deki yeni grubu Suriye’nin meşru yönetimi olarak tanıdı

NYT-Türkiye Suriye’deki yeni grubu Suriye’nin meşru yönetimi olarak tanıdı

Türkiye, yeni kurulan Suriye isyancı koalisyonunu perşembe günü Suriye’nin yeni meşru yönetimi olarak tanıdı. Bu, Beşar Esad dönemini bitirme amacındaki grubun meşruiyet arayışına güçlü bir destek olarak geldi.

Türkiye tarafından yapılan bu açıklama, haftanın üçüncü önemli tanıması oldu. Pazartesi günü, Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri olan Suudi Arabistan, Bahreyn, Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Kuveyt, Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Konseyi olarak bilinen grubu tanımıştı. Salı günü de Fransa grubu tanıyan ilk Batılı ülke olmuştu.

Direniş koalisyonu, içeride ve dışarıdaki çok geniş grupları ilk defa bir araya getiren Katar’daki toplantıda, kendilerine destek sağlayan Batılı ve Arap ülkeler ile Türkiye’nin baskısı sonucu oluşturuldu. Söz konusu gruplar, ailesi ile birlikte kırk yıldır Suriye’de yönetimi elinde tutan Esad’ı devirmek için uğraşıyor. Mart 2011’de barışçıl bir şekilde başlayan Arap Baharı hareketini Esad’ın sert bir şekilde bastırmasıyla iç savaşa dönüşen olaylarda, 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti, Suriye’nin Orta Doğu’daki komşuları da sarsıldı.

Türkiye’nin yarı resmî Anadolu Haber Ajansı, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu tanıma açıklamasını Cibuti kentindeki İslam Konferansı Örgütü toplantısında yaptığını belirtti.

Davutoğlu ayrıca, bir zamanlar Türkiye’nin yakın dostu olan Esad’ın muhalefeti baskı altında tutmasıyla güvenilirliğini ve meşruluğunu kaybettiğini de yineledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.