NYT-Türkiye Suriye yakınına füze yerleştirme fikrini değerlendiriyor

NYT-Türkiye Suriye yakınına füze yerleştirme fikrini değerlendiriyor

 Türkiye çarşamba günü ilk defa, Suriye ile sınırına Patriot füze bataryaları yerleştirme konusunu açıkça gündeme getirdi. Bu durum fiilî bir şekilde uçuşa yasak bölge yaratarak mültecileri koruyabilir ve isyancılara, Suriye güçlerinin hava saldırılarından korkmalarına gerek olmayan güvenli bir alan oluşturabilir.

 

Yerel basında çıkan haberlere göre, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO üyesi bir ülke olarak, Suriye’den gelebilecek saldırıya karşı koruma kalkanı oluşturmak amacıyla müttefiklerden Patriot füzeleri talebinde bulunmayı planladıklarını ima etti.

Bu konuda açıklama yapan bir kişi, ABD seçimlerinden haftalar önce, Suriye’de sınırlı bir uçuşa yasak bölge oluşturma planının Washington siyasi çevrelerinde dolaştığını ve bu planın ABD Dışişleri Bakanlığında kabul gördüğünü ifade etti. Bu plana göre, güvenli bölge NATO denetiminde Türkiye ve Ürdün’e yerleştirilecek olan Patriot füze bataryalarıyla oluşturulacak.

Görüşmelerin gizli olması nedeniyle adını vermek istemeyen bu kişiye göre Obama yönetimi tarafından henüz imzalanmamasına rağmen bu plan, geçtiğimiz haftalarda Türk liderlere muhtemel bir seçenek olarak sunuldu.

Washington’da Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Türkiye’nin füze talebinin güvenli bölge oluşturmakla ilgisi olmadığını belirterek “Uçuşa yasak bölge konusunda, biliyorsunuz, epey zamandır bunun olabilirliliği ve nasıl çalışacağı konusunda çalışma yürütüyoruz.” dedi.

Güvenli bölge planı, Kilis’ten Halep’e kadar uzanan alanda Suriye bombardımanına karşı caydırıcı olacak. Güneyde de füze bataryaları Ürdün’e yerleştirilerek Deraa şehri korunacak.

Haftalardır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dâhil Türk resmî makamları, Batı’nın Suriye konusunda daha güçlü bir yaklaşım sergilemekteki isteksizliğinin binlerce insanın ölümüne ve komşu ülkelere mülteci akınına sebep olduğunu hayal kırıklığıyla dile getiriyordu.

Türk makamları ve Suriye’deki isyancılarda, başkanlık seçimleri sonucunda kim kazanırsa kazansın bu savaşın bitirilmesi konusunda Amerika’nın daha fazla çaba harcayacağı beklentisi vardı.

Anadolu Haber Ajansına göre Erdoğan, “Bundan sonra ABD’nin bu konuya daha farklı bir şekilde el atacağına inanıyorum.” dedi.

Bölünmüş Suriye siyasi muhalefetinin daha etkili bir güç hâline gelme arayışıyla bu hafta Katar’da devam eden görüşmelerde de aynı beklenti hâkim. “Seçimler bitti, ABD artık Suriye’yi listenin başına koymalı.” diyen Suriye Ulusal Konseyi üyesi Mulham el Droubi, “Obama artık daha cesur kararlar alabilir.” diye konuştu.

Amerika’daki seçimlerin ardından Batılı müttefiklerin daha kararlı davranacaklarına dair belirtileri geldi. Ürdün’de bir mülteci kampını ziyaret eden İngiltere Başbakanı David Cameron, AP’ye yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun “muhalefeti şekillendirmekte” daha fazla rol oynaması gerektiğini belirterek İngiltere’nin isyancı liderlerle doğrudan görüşmelere başlayacağını ifade etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.