NYT: Türk Hakanı Heykelinde Demir Çağı Yaratıcılığı

NYT: Türk Hakanı Heykelinde Demir Çağı Yaratıcılığı

The New York Times logo 208x31Arkeologlar 3000 yıl öncesine dayanan muazzam bir Türk Hakanı heykeli buldular.

Türkiye’nin güneydoğusundan çıkarılan heykel M.Ö. 9.yy’da yönetimde bulunan Suppiluliuma’yı tasvir ediyor.


Kısmen kırılmış olan heykelin kafa ve gövdesi yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda. Keşfi yapan takımın bir parçası olan Toronto Üniversitesi’nden arkeolog Timothy P.Harrison’ın söylediğine göre heykelin tamamı 3 metreden uzun olabilir.

Bronz Çağının ilk zamanlarındaki merkezi sistemin aksine; şehir ve krallıkların küçük ve bağımsız olmasına rağmen eser Demir Çağının gelişmiş akıl ve yaratıcılığını sergiliyor. “Bu, ‘sadece büyük imparatorluklar yaratıcılık ortaya koyar’ düşüncemize karşı koyar nitelikte.” diyor Dr.Harrison.


Arkeologlar bir zamanların neo-Hitit şehrini kazıyorlar. Heykeller M.Ö. 1000.yy ve M.Ö. 738.yy arasında Patina denilen küçük bir krallığın başkenti olan Kunulua kalesinin yukarı kısmına geçişi sağlayan kapı kompleksi içinden çıkarıldı.

Karmaşık şekilde detaylandırılmış heykel M.Ö. 9.yy’da hükümdarlık yapmış Suppililuliuma adlı bir krala ait. Dr.Harrison’ın dediğine göre heykelin arkasında Hiyeroglif Luvi dilinde otobiyografik bir ifade var.

Kitabede Kral, krallığının sınırlarını nasıl başarıyla genişlettiğinden ve babası adına bir anıt diktiğinden söz ediyor.


Dr.Harrison heykelin M.Ö. 858.yy’da Suppiluliuma krallığının Asurlular tarafından istilası sırasında yakılmış ve zarar görmüş olabileceğini söylüyor.Ve heykelin tamamının zamanla restore edileceğini umduğunu ifade ediyor.

Çeviren: Semra Bayraktar

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.