NYT- “Suriye Savaşı Türkiye Başbakanı’nı olumsuz etkiliyor”

NYT- “Suriye Savaşı Türkiye Başbakanı’nı olumsuz etkiliyor”

                                                 

The New York Times logo 208x31Türkiye Başbakan’ı Tayyip Erdoğan, Amerika’nın Suriye’ye askeri müdahalede bulunma kararını geciktirmesine sert tepki gösterdi. Sayın Erdoğan, bir ticaret grubuna yaptığı konuşmada; “Rusya’nın teklifi, planlanan hava saldırılarını geciktirmek için yapılmış bir takdiktir; Beşar Esad kimyasal silah stoklarından asla vazgeçmeyecektir” dedi.

 

“Esad rejimi verdiği sözleri bu zamana kadar hiç tutmadı; fakat verdiği sözlerle daha fazla katliam yapmak için zaman kazandı.”

 

Esad’a gücünü bırakmasını söyleyenlerin başında gelen Tayyip Erdoğan başka aksilikler daha yaşadı. Geçtiğimiz aylarda protestocuların şiddet kullanarak dağıtılması nedeniyle otoriter olmakla eleştirildi. Ortadoğu’daki ayaklanmalar başbakanın Ortadoğu’nun dini lider olma amacını engellerken müttefikleriyle arasını bozdu. Ve son olarak destekçileri dahil halkın büyük çoğunluğu savaşa girmeye karşı tutum sergiliyor.

 

 

Sayın Erdoğan yerel eleştirilere maruz kalmamak için tek taraflı eylemden kaçınarak Suriye politikasını Obama’nın liderliği ele almasına dayandırıyordu.

 

“Halk savaşı istemiyor fakat başbakanımız güçlü bir şekilde ordunun harekete geçmesini istiyor. Çandar, “ Bütün varlığını Amerikan önderliğinde bir savaşa yatırdı ancak bu gerçekleşmedi” dedi.

 

Politika yazarı Kadri Gürsel Sayın Erdoğan’ın müdahale savunuculuğu yapmasına karşın diplomatik alanda yalnız bırakıldığını söyledi. “Kontrol edemediği bir süreçte çok sesliydi. Bu durum onun için çok üzücü.”

 

Suriye ile ilgili gelişmelerle birlikte başka rahatsız edici gelişmeler aynı hafta Başbakan’a ulaştı. İstanbul 2020 Olimpiyat’larında ev sahipliği yapma hakkını Tokyo’ya karşı kaybetti. Aynı zamanda PKK, hükümetle arasındaki anlaşmayı bozarak askerlerini geri çekmeyi durdurduğunu açıkladı.

 

Aylardır devam eden Gezi Parkı eylemleri en son 22 yaşındaki Antakyalı bir eylemcinin ölümünün protesto edilmesiyle belirsiz bir hal almıştı. Bu Salı eylemciler polis memurlarını geri püskürttükten sonra Suriye dahil hükümetin politikalarını eleştiren bir açıklama yaptı.

 

Öğretim görevlisi Lal Coşkun, Tayyip Erdoğan’ın Gezi olaylarına rağmen hiç değişmediğini ifade etti. “Suriye savaşına girmek ulusal güvenliğimizi tehdit edecektir. Fakat, Erdoğan halkın ne istediğini umursamayarak kendi istediğini yapacaktır, dedi.”

 

Türk resmi makamları ise eleştirilere Sayın Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu’nun insancıl bir dış politika uygulamakta olduğu  ve 100,000’den fazla insanın katledilmesine göz yummanın bedelinin karşılanamayacağı şeklinde yanıt verdi.

 

Buna ragmen Türk halkını ikna etmek zor görünüyor. Alman Marshall Fon’un yaptığı ankete göre Türk halkının yüzde 72’si Suriye dışında kalmayı tercih ediyor.                                                                                             

 

Haberin orjinali: http://www.nytimes.com/2013/09/13/world/middleeast/for-turkeys-leader-syrias-war-worsens-his-problems-at-home.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.