NYT- İsrail Gazze’de bombaladığı alanı genişletiyor

NYT- İsrail Gazze’de bombaladığı alanı genişletiyor

Beyaz saray, Gaza kaynaklı roket atışlarını çatışmanın tetikleyicisi olarak değerlendiren Ulusal Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes aracılığı ile İsrail’e desteğini yineledi

Mr. Rhodes ayrıca Türk ve Mısırlı liderlerin gerginliğin azaltılması ve Hamas’ın bu sürece dahil edilmesi hususunda yapıcı rol oynayabilecek durumda olduklarını ifade etti.

Mr. Netanyahu, makamından gelen açıklamaya göre, İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan, Polonya, Portekiz, Bulgaristan ve Çek cumhuriyeti liderleri ile görüştü.

İsrail ordusu kaynaklarına göre, ordunun lideri Korgeneral Benny Gantz, önde gelen komutanları ile görüştü ve birliklerini tüm kuvvetler ile Gaza şeridine saldırılmaya devam edileceği ve terörist hedeflerine gerçekleştirilen saldırıların sayısının arttırılacağı hususunda bilgilendirdi.

Israil saldırıları havadan ve denizden Gaza’ya atılan bombalar ile pazar sabahı da devam etti. Görgü tanıklarının ifadesine göre saldırılardan birisi bir iletişim binasında birçok gazetecinin yaralanmasına sebep oldu ve ayrıca Filistin haber ajansları, Beit Lahya’da şafak öncesi gerçekleştirilen saldırıda iki çocuğun öldürüldüğünü bildirdi.

Israil ordusundan yapılan açıklamada, çok sayıda yeraltı roketatarının hedeflendiği ve ayrıca Hamas’ın komuta ve eğitim merkezi olan Saraya’nın vurulduğu ifade edilmiştir. Ayrıca, Kuzey Gaza sahil şeridinde yer alan terör sahalarının donanma tarafında vurulduğu,  füze seslerinin birçok yabancı gazetecinin kaldığı Al Deira Hotel’inden kolayca duyulabildiği belirtilmiştir.

İsrail’in amaçları, halkı için huzuru sağlamak, daha fazla roket saldırısını engellemek, Hamas’ın askeri kabiliyetine zarar vermek şeklinde açıklanmıştır. İsrail’in, Çarşamba’dan itibaren sağlam istihbarat kaynakları ile teyit edilmiş, 1000’den fazla yeri vurduğu bir askeri yetkili tarafından ifade edildi. Ayrıca, bunların içerisinde terörist altyapıyı barındıran sivil yerleşim yerlerinin de bulunduğu belirtmiştir.

Ordu, Hamas başbakanının ofisine ek olarak polis ve ulusal güvenlik merkezinin vurulduğunu ifade etmiştir. Fakat, Mr Regev, devlet binalarına saldırıların yapılmasının strateji değişikliği anlamına da gelmediğini belirtmiştir.

Ayrıca, “Hamas’ın terorist askeri makinesi ile devlet yapısı arasında bir ayrım yapmadığını ve Hamas’ın silahlar dahil olmak üzere terörist askeri makinelerini gizleme amaçlı olarak sözde sivil tesisleri kullandığını gördük” şeklinde ifadede bulundu.

İsrail’de halkın taarruz konusundaki desteği güçlülüğünü korurken, operasyonların ne zaman ve nasıl sonlandırılacağı hususunda tartışmalar başladı.

Yisrael Ziev, İsrail Askeri Harekatı eski başkanı, Cumartesi günü yapmış olduğu açıklamada “Havadan ulaşılabilir hedef sayısı azalırsa, Israil’in çok yakında karadan harekat yapmak zorunda kalabilir” dedi. Ancak yapılacak bu hamle daha büyük riskleri gösterir diye uyardı. Israil televizyonuna yaptığı açıklamada  “Nerede durman gerektiğini bilmek zorundasın” dedi.

Ancak, Israil Parlemontosu Dış İşleri ve Savunma Komitesi eski Başkanı Tzachi Hanegbi “Operasyonun başlangıç aşamasındayız”, dedi ve ekledi: “Bu noktada operasyonu bitirme stratejileri hakkında konuşmaya başlamayacağım”.

Saat 4.00’da Mr. Haniya’nın ofisine yapılan bombalama, taktik olarak, daha çok psikolojik bir darbeydi. Filistin Kanunları Kitabının imzalı bir kopyası, takvimler ve polis memurlarının maaş ödemelerinin yapılacağı banka hesap numaralarını içeren personel kayıt listeleriyle birlikte,  enkazın ortasındaydı.

Mr Haniya’nın gri sakallı yüzü Hamas’ın yeşil imzasının olduğu bir sayfadan çıkıyordu: 2008 broşürünün kapağı “engellere rağmen hükümetin başarıları” şeklinde deklare edilmişti.

Saat 10’dan hemen önce, binada çalışan ve kendisini yalnız Abu EL Abed olarak tanıtması istenen bir güvenlik görevlisi enkazın ortasına Filistin bayrağını dikti, yaptığı açıklamada “Daha önce diğer enkaz bölgelerini yeniden inşa ettiğimiz gibi, bu bölgeyi de yeniden inşa edeceğiz” dedi ve ekledi: “Ancak yaralıların kanı, bütün binalardan çok daha önemli”

Israil Silahlı Kuvvetleri, Rafah altında kaçakçılık yapılan tünelleri bombaladıklarını ve bu bombardımanı, Hamas komutanlarının yapmış olduğu nokta atışı saldırılara benzer bir operasyon olarak tanımladı. Bu saldırılardan birisi Hamas İçişleri Bakanlığı Halkla İlişkiler Başkanı İbrahim Salah’ın evini yerle bir etti. Salah’ın evi, dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yerlerden birisi olan Jabaliya mülteci kampı bölgesindeydi. Salah ve ailesi evde değildi ancak çevredeki evler zarar gördüğünden ya da yıkıldığından 30 kişi yaralandı.

Birçoğu çocuk olan onlarca insan enkaz bölgesinde toplandı. Bölgede yıkık binaların arasında giyim, deterjan, mobilya ve lamba kalıntıları bulunuyordu. Hassam Al Dadah yatak, battaniye, buzdolabı, kanepe, yastık ve çocuk oyuncaklarını bir kamyona yükledi.

Öğretmen olan Dadah, yaşları 6 ila 14 arasında olan 5 çocuğunun hastanede tedavi edildiğini, ancak ailece geceyi nerde geçireceklerini bilmediklerini söyledi.

Dadah: “Ben burada mülteci olarak yeniyim” ve gidecek hiç bir yerim yok “ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.