NYT: Erdoğan’a fidye ödemek tehlikeli emsal teşkil eder

NYT: Erdoğan’a fidye ödemek tehlikeli emsal teşkil eder

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT) gazetesi yayınladığı baş makalesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in mülteciler için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a fidye ödediğini savundu.

Gazete, “Fidyeyi ödemek o an için problemi çözer ama tehlikeli bir emsal teşkil eder” diyerek Almanya Başbakanı’nı eleştirdi.

Gazete, mülteci krizini çözmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Merkel’in yardım alabilmek için ‘Erdoğan Şiiri’ni yazan komedyenin yargılanmasına izin vererek ‘fidye’ ödediğini savundu. ‘‘Türkiye’ye yanlış mesaj veriliyor’’ başlığı ile gazetenin yazı işlerinin kaleme aldığı makalede şöyle denildi; ‘‘Türkiye’nin otoriter Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hakkında şiir yazan komedyene dava açılması isteği Angela Merkel’i, insan kaçıran birisinin yolaçtığı ikilemde bıraktı: Fidyeyi ödeme anında sorunu çözer ama tehlikeli bir emsal teşkil eder.’’

Yazıda, Almanya Şansölyesi Merkel’in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren şiiri okuduğu gerekçesiyle Türkiye’nin Almanya’ya sözlü nota verdiği ve Erdoğan’ın suç duyurusunda bulunduğu mizahçı Jan Böhmermann’ın yargılanmasına izin vermesini mülteci kriziyle ilişkili olduğu belirtildi.

Hicivin Erdoğan için gülünecek bir şey olmadığını savunan yazıda Türkiye Adalet Bakanlığına göre, Erdoğan’a hakaret suçundan 1845 davanın bulunduğu belirtildi. Erdoğan’ın, Almanya’nın verdiği bu ‘yargılama’ izniyle Batı’nın kendisinin meşruiyetini kabul ettiğini iddia edemez.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya lideri Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le karşılaştırıldığı yazıda şöyle dendi: “Sayın Merkel, çok sayıda göçmenin Almaya’ya girmesi konusundaki istekliliği için haklı olarak övüldü. Türkiye’siz çözüm olmayacağından, krizin çözümü için Türkiye’den yardım istemekte de haklıydı. Ancak Sayın Erdoğan’a, Batı değerlerinin masada pazarlık konusu olamayacağını açıkça belirtmeliydi.”

Photo by Medienmagazin pro

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.