HP- “Türkiye kendi yolunu izliyor”

HP- “Türkiye kendi yolunu izliyor”

huffpost

Türkiye, stratejik öneme sahip askerî malzemeler temin etme konusunda kendi yolunu izliyor. NATO üyesi ülke, yakın tarihte, AB veya ABD’den bir şirket yerine Çin’den yeni bir füze savunma sistemi sipariş etti.

Erdoğan’ın AKP’si Avrupa Halk Partileri Birliği’nden ayrıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İslami-muhafazakâr İktidar Partisi böylelikle resmî olarak da CDU Gibi Avrupa’nın Sözde Muhafazakâr Partilerine sırt çevirmiş oldu. AKP, yaklaşık on yıllık Avrupa Halk Partileri Birliği üyeliğinden Avrupa kuşkucusu Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular İttifakı safına geçti. Muhafazakârlar ve Reformcular İttifakı bünyesindeki tüm partiler her AB Üyesi ülke için daha fazla bağımsızlık talep ediyor.

Atılan bu adım Türkiye’de kendi yoluna gitme ve AB ile ilişkileri yeni bir temele oturtma eğiliminin güçlendiğini gösteriyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu bu bağlamda partisi ile Avrupa muhafazakârları arasındaki bir “güven krizinden” söz ediyor. Halk Partileri Birliğinde ise bu adım daha çok bir rahatlamaya yol açtı. CDU/CSU Avrupa Parlamentosu Meclis Grubu Başkanı Herbert Reul, basına yaptığı açıklamada AKP’nin bu kararını, “Türkiye’nin çıkarlarının gerçekte artık AB tam üyeliği ile uyuşmadığı giderek belli oluyor.” sözleriyle yorumladı.

Kararın zamanlaması AB’nin genişlemesini destekleyen herkese bir tokat niteliğinde. Zira daha yakın tarihte, birkaç yıllık duraksamanın ardından Fransız sosyalisti Francois Hollande’nin çabalarıyla AB’nin Türkiye ile resmî katılım müzakereleri yeniden canlanmıştı. Öncesinde, bilhassa Fransa’nın muhafazakâr eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yanı sıra Kıbrıs temsilcileri müzakereleri bloke ediyordu.

Türkiye, stratejik öneme sahip askerî malzemeler temin etme konusunda da giderek kendi yolunu izliyor. NATO üyesi ülke yakın tarihte, AB ya da ABD’den bir şirket yerine Çin’den yeni bir füze savunma sistemi sipariş etti. Bu arada Avrupa Hava Savunma ve Uzay Sanayii EADS, Avrupa’nın çeşitli noktalarındaki bazı tesislerine kilit vuracağını ve 5 bin 800 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. EADS CEO’su Tom Enders durumu şu sözlerle açıkladı: “Savunma ve uzay alanındaki rekabet gücümüzü artırmak zorundayız. Bu alanlardaki geleneksel pazarlarımız küçülüyor.”

Türk halkı ise hükûmetini takip ediyor. İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi EDAM’ın bir kamuoyu anketine göre Türklerin artık sadece yüzde 33’ü ülkelerinin AB’ye girmesini istiyor. Ağırlıklı olarak artık sadece Kürt BDP taraftarları (yüzde 88) AB’ye katılmayı istiyor. Kürtler, Avrupa’dan parasal yardımlar dışında Türkiye’de daha fazla özerklik de umut ediyor.

Haberin orjinali:http://www.huffingtonpost.com/2012/12/04/patriot-missiles-turkey-nato-approved_n_2238063.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.