FT – “Türkiye kendi yerli savunma sanayisini oluşturuyor”

FT – “Türkiye kendi yerli savunma sanayisini oluşturuyor”

financial times logo 0

Birçok ülke yerli savunma sektörü yaratmak için çeşitli programlar kullanmaya çalıştı ancak Türkiye bunlar arasında başarıya en yakın ülke.

 

 

Ülkenin savunma sanayisinin etkinlik derecesine ve kendi kendine yetmeye yönelik hedefinin gerçekçi olup olmadığına dair şüphelere karşın Türkiye’nin bu uğurda 30 yıl süren yolculuğu, gelişmekte olan diğer ülkelerin hâlâ yakınından bile geçemediği bir düzeye ulaştı.

 

 

Ankara 1970’li yıllarda Kıbrıs’ı istila etmesinin ardından silah ambargosuna maruz kalmasından bu yana kendi kendine yeten bir savunma sektörü geliştirmek istiyordu ve bu süreci 1984’te başlattı. 2012 yılında ise Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı 1,2 milyar dolara ulaştı; bu da 2011 yılına kıyasla yüzde 35,7’lik bir artışa tekabül ediyor. Bu rakamlar ülkeyi dünyanın en iyi 20 savunma ihracatçısı arasına soktu.

 

 

Ancak bu konuda en çok sorulan soru şu: Türkiye’nin askerî teçhizata harcadığı yüklü para miktarı daha akıllı bir şekilde kullanılabilir miydi? Ancak temel mesele, ülkenin savunma sektörünün hâlâ kendini ayakta tutamaması.

 

 

IHS Jane’s’te uzman olarak çalışan Guy Anderson, “Türkiye’nin roket ve savunma ihracatlarına bakarsanız tarih boyunca ihracatlarının yüzde 80’inin ofset ticaret anlaşmalarıyla bağlantılı olduğunu görürsünüz.” diyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.