FT – “Türkiye-Azerbaycan: Sıkı bağlar”

FT – “Türkiye-Azerbaycan: Sıkı bağlar”

financial times logo 0Azeri lehçesi birçok Türk’ün kulağına değişik gelebilir ancak birbirlerini anlıyorlar. İki ülke arasında giderek artan ekonomik ve siyasi iş birliği sadece ortak bir kültüre sahip olmalarından değil aynı zamanda Azerbaycan’ın petrol ve doğal gaz rezervlerinin ihracatı için Türkiye’nin mükemmel bir coğrafi konum ve rotaya sahip olmasından da kaynaklanıyor.

Türk-Azeri iş birliğinin en son örneği, İspanyol Tecnicas Reunidas’ın öncülüğünde, devlet himayesindeki Azeri doğal gaz şirketi SOCAR ile Türk ortağı Turcas arasında imzalanan 3,4 milyar dolarlık EPC (Avrupa Patentli Kontrat) anlaşması oldu. Bu anlaşmaya göre Türkiye’nin Ege kıyılarındaki Aliağa ilçesine yıllık kapasitesi 10 milyon ton olan bir rafineri tesisi yapılacak.

Daha önce Türk Devleti’nin himayesinde olan ve önümüzdeki 2017 sonbaharına kadar üretime geçmesi beklenen SOCAR’a ait Petkim tesislerinin yanına inşa edilecek STAR adlı bu rafinenin yüzde 81,5’i SOCAR’a, yüzde 18,5’i de Turcas’a ait olacak.

SOCAR’ın Türkiye Genel Müdürü Kenan Yavuz, yeni rafinerinin Türkiye’nin mevcut ithalat faturasını 2,5 milyar dolara kadar düşüreceğini ve bu rakamın da ülkenin cari hesap açığının düşürülmesi için çok önemli olacağını söylüyor.

SOCAR’ın uluslararası yatırımlarının başında bulunan Vagıf Aliyev, toplam maliyetinin 4,8 ila 5 milyar dolar olması beklenen STAR rafinerisinin bugünlerde ülkeye doğrudan yapılan en büyük yabancı yatırım (FDI) olduğunu söylüyor.

Aliyev ayrıca, STAR projesinin 2018 yılına kadar Türkiye’de tamamlamayı planladıkları 17 milyar dolarlık yatırımlarının küçük bir parçası olduğunu da vurguladı.

SOCAR ayrıca Petkim’e başka yatırımlar yapmayı ve Azeri doğal gazını Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nı (TANAP) inşa etmeyi planladıklarını bildirdi.

Şahdenizi’ndeki doğal gaz tesislerini inşa eden BP öncülüğünde bir konsorsiyumun önümüzdeki ay Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ın hangi boru hattına bağlanacağına karar vermesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.