FT- Kürt petrolü Türkiyeye akıyor

FT- Kürt petrolü Türkiyeye akıyor

financial times logo 0

Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, boru hattında 2 Ocak’ta yapılan ve başarıyla sonuçlanan deneme sonrasında Kürt kesiminden gelen ham petrolün aktığını ve Ceyhan terminalindeki tanklarda depolandığını söyledi.

Türkiye, kullanılmayan Kerkük-Ceyhan boru hattında yapılan testlerin sonuçlanmasına müteakip, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) Doğu Akdeniz’de bulunan Ceyhan’a ham petrol ithal etmeye hazır görünüyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, boru hattında 2 Ocak’ta yapılan ve başarıyla sonuçlanan deneme sonrasında IKBY’den gelen ham petrolün aktığını ve Ceyhan terminalindeki tanklarda depolandığını söyledi.

Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Ceyhan’da depolanan ham petrol, Bağdat’taki Irak hükûmeti ile Erbil’deki Kürt Bölgesel hükûmeti arasında petrol satışından gelecek paranın nerede tutulacağı ve ne şekilde paylaşılacağı konusunda bir anlaşma sağlanana kadar bu depolarda tutulacak.

Bağdat ve Erbil, geçen ay Türkiye’nin konuyu üçlü görüşmelerle çözme teklifini reddederek kendi aralarında müzakere etmeyi tercih etti. O zamandan bu zamana bu iki taraftan fazla bir açıklama gelmediğinden görüşmeler hakkında sadece Yıldız’ın yaptığı açıklamalar ipucu veriyor.

Önerilerden bir tanesi Kürt ham petrolünün satışından elde edilecek gelirin bir Amerikan bankası hesabında toplanması; bu teklif, Bağdat veya Erbil’den değil görüşmelerde oynayacağı rolü tam olarak belli olmayan Washington’dan geliyor.

Ankara ve Erbil, satıştan elde edilen paranın Türk devlet bankası Halkbankın bir emanet hesabında tutulmasını ve Irak Anayasası’nda hükme bağlandığı şekilde yüzde 83’ünün Bağdat hükûmetine, yüzde 17’sinin ise Erbil hükûmetine verilmek üzere paylaştırılması yönündeki ödeme planını destekliyor.

Bağdat’ın Irak Anayasası’nı yorumlamasına göre ülkenin hidrokarbon rezervlerinin arama ve üretim sözleşmelerini yapma ve ihracatını gerçekleştirme hakkı yalnızca Bağdat’a ait. Ancak Erbil’e göre böyle bir sınırlama yok ve Irak’ın çeşitli federal bölgeleri kendi düzenlemelerini yapma hakkına sahip.

İşin aslı, hâlihazırda IKBY’de bulunan birçok petrol yatağından çıkarılan ham petrol hem lokal olarak rafine ediliyor hem de tırlarla ve şimdi de boru hattı ile Türkiye’ye ihraç ediliyor.

Ham petrolün Türkiye üzerinden kamyonlarla taşınması yaklaşık bir yıldır devam ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.