DAILY NEWS- Mısır-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem

DAILY NEWS- Mısır-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem

Türkiye, Mısır ile karşılıklı iş birliğine yönelik 27 anlaşma İmzaladı.

Mısır Türkiye İş Forumu, Başbakan Hişam Kandil ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve çok sayıda bakan, siyasetçi ve Mısır’daki 300’ü aşkın girişimi temsilen çok sayıda iş adamının da katılımıyla toplandı.

İkili ilişkilerde yeni bir sayfa açmak ve çok daha iyi bir gelecek oluşturmak amacıyla Türkiye, Mısır ile karşılıklı iş birliğine dayalı 27 anlaşma imzaladı.

Forum sırasında yaptığı konuşmada Erdoğan, “Türkiye’den Mısır’a 1 milyar dolar tutarında kredi verilmesine dair bir anlaşma imzalamıştık; Mısır 500 milyon dolar aldı, kalan diğer 500 milyon dolar önümüzdeki yılın başından itibaren iletilecek.”dedi.

Erdoğan, forumun sadece bir buluşma yeri olmadığını, iki ülke arasında kaydedilen mesafeyi ve önümüzdeki döneme yönelik beklentileri tespit etmek amacıyla katılımcı sayısının hızla arttığına şahit olunduğunu sözlerine ekledi.

Erdoğan on yıl öncesine kadar Türkiye’nin IMF’den 23 milyar dolar kredi aldığını şimdiyse sadece 1,7 milyar dolar borcu kaldığını söyledi.

İki ülke arasında belirlenen hedeflere ulaşmanın tek yolunun karşılıklı çıkarlara dayalı ilişkiler olduğuna dikkat çeken Kandil, “Türkiye Mısır’a aynı tutarda bir başka kredi imkânına ilaveten 1 milyar dolar tutarında düşük faizli kredi sağladı. Mısır’daki Türk yatırımlarının toplam değeri 267 milyar Mısır poundu (EGP) tutarındadır, bunun sadece 100 milyar EGP’si kamu sektörüne yöneliktir. Bu yılın sonu itibarıyla Mısır-Türkiye ticaret hacmi 5 milyar doları aşacaktır. Türkiye’nin gerek Asya gerekse Afrika ile ilişkilerde bize köprü oluşturmasını arzu ediyoruz.” dedi.

Yatırım Bakanı Osama Salih ise hükûmetin görevinin, ulusal ekonominin desteklenmesi amacıyla daha fazla yabancı yatırım çekmek olduğunu, yatırımcıları desteklerken de yatırım koşullarını oluşturması ve tüm engelleri kaldırması gerektiğini belirtti. Salih, “Hükûmet yatırım yasasını değiştirerek yatırımcılarla sorunların mevcut anlaşmaları etkilemeyecek şekilde çözüme kavuşturulmasının önünü açtı.” dedi.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı, “İki ülke arasında 5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekten de çok az, bu rakamın ikiye katlanmasını istiyoruz. Ancak iki ülke arasında iş birliğine gidilmeden böyle bir hedefe ulaşılması imkânsız.” dedi.

Türkiye Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, “Özellikle de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2008 yılında temelini attığı organize sanayi bölgesinin ardından, Türk yatırım hacminin artacağını umut ediyoruz.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.