CNN – “Kıbrıs… Türk tarafı, bankaları kurtarma paketinden endişeli”

CNN – “Kıbrıs… Türk tarafı, bankaları kurtarma paketinden endişeli”

SUNUCU: Kıbrıs Adası’nın Türkiye tarafından kontrol edilen kuzey kısmı, bankaları kurtarma paketinden etkilendi. Kıbrıslı Türkler, nelerin değişeceğini merak ediyor. Ivan Watson, Ada’daki sınırın kuzeyinden, Lefkoşa’dan bildiriyor:

 

IVAN WATSON: Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki ekonomik kriz dolayısıyla Kıbrıslıların çoğu geleceğin neler getirebileceği konusunda endişeli. Ancak bunun, arka planda Doğu Akdeniz’deki en eski ihtilaflardan biri üzerinde ne gibi bir etkisi olabileceğine dair sorular mevcut. Bu, Ada’yı yaklaşık 40 yıldır Kıbrıslı Rumlar ile Türkler arasında ikiye bölen çözümlenmemiş bir ihtilaf.

 

Şu anda Yeşil Hat boyunca yürüyoruz. Bu Hat, Rumlar ile Türkler arasındaki savaşta bir cephe hattıydı ve hâlâ iki toplumu ikiye ayırıyor. Kıbrıslı Rumların kuzenlerinin ekonomik kriz hakkında ne düşündüklerini duymak amacıyla Kıbrıs’ın kuzeyindeki Türk tarafındayız.

 

KUDRET ÖZERSAY (Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi): Rum kesimindeki kötü ekonomik gelişmelerden memnun değiliz çünkü günün sonunda aynı ada üzerinde yaşıyoruz. Krizin Türk kesimi üzerinde de olumsuz sonuçları, etkileri olabilir.

 

IVAN WATSON: Türkiye, dünyada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni resmen tanıyan tek devlet. Kıbrıslı Rumlar güneyde önemli ekonomik problemlerle uğraşırken burada, Kuzey’de Kıbrıslı Türkler yerel seçimlere hazırlanıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu muazzam bayrağı, Rumların kontrolündeki güney kesiminden bütünüyle görülebiliyor. Güney kesimi vuran mali krize dair bir umut ışığının, Kıbrıslı Rumlarla Türkler arasında gelecekte bir iş birliği için fırsat olabileceğini umut eden bazı Kıbrıslılar var.

 

SUNUCU: Türkiye, Kıbrıs’a ve AB’nin geri kalanına ekonomik fırtınalara karşı sert önlemler alınması gerekliliğini hatırlattı. Türkiye için AB’ye katılma planları duraksamış durumda. Hafta sonu bir mali toplantıda Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, Türkiye’nin avro bölgesinin dışında kalma lüksüne sahip olduğunu söyledim.

 

ALİ BABACAN: Biz ağır ödevleri zamanında yaptığımız için belki de böyle bir lükse sahibiz. Ekonomimiz ve bankacılık sistemimizi yeniden yapılandırdık. Bütçe açığımızı, kamu borçlarını aşağı çekmeyi başardık. Böylece şu anda daha rahat bir konumdayız. Birçok Avrupa ülkesinde yapılması gerekenin sert reformlar olduğunu düşünüyorum. Bunların kesinlik ve ivedilikle yapılmasına ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Bu, avro bölgesinin bütünlüğünü korumak adına çok önemli bir projedir ve bunun başarısız olmasına müsaade etmemeliyiz. Bunu nasıl yapacağız? Sıkı bir para politikası benimsemeliyiz. Daha sonra bununla birlikte güçlü bir maliye ve bankacılık politikası benimsemeliyiz.

 

SUNUCU: Herkes sizinle aynı fikirde. Yunanistan’da, Portekiz’de, İrlanda’da ve şimdi Kıbrıs’ta yaşananlarla ilgili olarak, AB’de bir ivedilikle hareket etme duygusu eksik olabilir mi? Avrupalı mevkidaşlarınıza bazen “bir ilerleme kaydedin” demek istemiyor musunuz?

 

ALİ BABACAN: Ada’nın tamamı için üzerinde mutabık kalınmış kapsamlı bir çözüm, plan olmalıdır. Bu, Ada’da uzun vadede istikrar ve güvenlik için çok önemlidir. Bankacılık sorunları, avro sorunları gibi kısa vadeli meselelere bakarsak dikkatli olmalıyız çünkü Kıbrıslı Rumların bankacılık sektörü kendine özgü bir durumdur ve bu şekilde ele alınması gerekmektedir. Ancak orada yapılacak olanlar diğer ülkeler için bir emsal teşkil etmemelidir. Bankacılık sektörü, güven demektir ve güvene sahip değilseniz bankalar uygun bir şekilde faaliyet gösteremez. Ne yaparsak yapalım güven duygusunu güçlendirmeliyiz, zarar vermemeliyiz.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.