CNN: Clinton Türkiye ile acil Suriye kriz durum planını görüştü

CNN: Clinton Türkiye ile acil Suriye kriz durum planını görüştü

 CNNDışişleri Bakanı Hillary Clinton cumartesi günü, ABD’nin savaş hâlindeki Suriye rejiminin çökmesi durumunda Türk müttefikleri ile acil durum planı geliştirmeye başlayacağını söyledi.


Clinton bu açıklamasını İstanbul’da yaptı. Clinton Türk mevkidaşı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından, “Bu çatışmanın sona erdirilmesi gerektiği konusu herkesin malumu ancak bunun daha fazla ölüme, yaralanmaya ve yıkıma yol açmayacak şekilde yapılması gerekiyor.” dedi.


Hillary Clinton, iki ülkenin devam eden krize tepkilerinin koordine edilmesini sağlayacak bir çalışma grubu kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Clinton, “Bu çatışmanın gidişatı konusunda koordinasyon hâlindeyiz ancak şimdi operasyonel planlamanın gerçek detayları konusuna girmemiz gerekiyor. Tabii ki iki bakanlık bunun büyük bir kısmını koordine ediyor ancak istihbarat servislerimiz ve ordularımızın da önemli sorumlulukları ve rolleri var.” dedi.


Dört mülteci kampı daha kurmakta olan Türkiye, uzun zamandır ABD’nin daha fazla destek vermesi çağrısında bulunuyor.


Üst düzey bir Türk yetkili, “ABD’den Suriye konusunda daha fazla destek görmek isteriz. Bazen kendimizi son derece yalnız hissediyoruz ” dedi.

Yetkili, medyaya açıklama yapma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu.Türkiye ayrıca Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine muhalif Suriyeli gruplara da ev sahipliği yapıyor.


Clinton ile Davutoğlu arasındaki ilk tur görüşmelerin ardından Türk yetkililer, Washington’un sonunda durumun vahametini idrak etmeye başladığını söyledi.
 

Türkiye Dışişleri Bakanlığından bir yetkili yine isminin açıklanmaması koşuluyla, Clinton’un ekibinin özellikle cumartesi günkü görüşmelerin Suriye krizine odaklanmasını istediğini söyledi.


Türk diplomat, “Sürece daha aktif bir şekilde dâhil olmak istiyorlar.” dedi.

Clinton, Suriye içindeki çatışmalar sürerken, üç endişe kaynağının altını çizdi: kitlesel yer değiştirmeler, iktidar boşluğunda kaosun önlenmesi ve kimyasal silah tehdidinin kontrol altına alınması.


Hillary Clinton, “Bir numaralı amacımız akan kanın bir an evvel durdurulması ve Esad rejiminin sonunun hızlandırılmasıdır. Bu bizim stratejik amacımız ve bu amacın karşısındaki her şeyi analiz etmek zorundayız.” dedi.

Clinton, Birleşmiş Milletler mülteci ajansı için ekstra 5 milyon dolarlık bir yardım yapılacağını açıkladı.

Davutoğlu, başta PKK olmak üzere istikrarsızlık ortamında bölgesel terör örgütlerinin güçlenmesi konusundaki endişesini ifade etti.

Clinton, “Evet, Suriye halkının haklı özgürlük savaşını, Suriye’yi kendi gündemlerini desteklemek için kullanan PKK, El Kaide ve diğer örgütler konusunda endişeliyiz.” dedi.


Washington Institute for Near East Policy’den Andrew Tabler, Clinton’un Türk yetkililer ile görüşmesinin Halep operasyonlarının etkileri ve Halep’ten Türkiye’ye artan bir mülteci akını ihtimali ile ilgili olduğunu söyledi.

Tabler, “Ancak daha da önemlisi Halep’in kuzeyinde rejimin kontrolünün dışında bir toprak parçası var. Eğer muhalefet buranın kurtarılmış toprak olduğunu ilan ederse, Türkiye ve ABD o ya da bu şekilde güvenli bir bölge oluşturmak konusunda baskı altında olacaklar.” dedi.


Hillary Clinton Türkiye’de ayrıca, çoğulcu ve demokratik bir toplum oluşturmaya bağlı olarak tanımladığı Suriyeli muhalif eylemcilerle de görüştü. ABD’li yetkililerin, katılımcıların medyaya açıklama yapmasını istememesinden dolayı ismi açıklanmayan bir eylemci, Clinton’un, Suriye’deki muhalif gruplar ile ilgili sorular sorarak ABD’nin kime para vermesi kime para vermemesi gerektiğini öğrenmemeye çalıştığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.