CNN- “Çatışmalar, göz yaşartıcı bombalar ve tencere-tava sesleriyle İstanbul yeniden çalkalanıyor!”

CNN- “Çatışmalar, göz yaşartıcı bombalar ve tencere-tava sesleriyle İstanbul yeniden çalkalanıyor!”

CNNİstanbul, Türkiye(CNN)- Güvenlik güçlerinin, hükümet karşıtı kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı bomba, tazyikli su ve plastik mermi kullanmasının ardından Türkiye’nin kalbi, İstanbul, cumartesi gecesi yeniden polis ve küçük gösteri gruplarının çatışmalarına sahne oldu.

Beyoğlu caddesi üzerinde bir bar işleten Şafak Velioğlu; “arkadaşının masaya oturur oturmaz polis tarafından göz altına alındığını” belirtti.

Gezi Parkı gösterilerinde tanışan ve evlenmeye karar veren iki kişinin Gezi Parkı’ndaki nikahına davetli kişilerin polis tarfından girişine izin verilmeyince Cumartesi akşamı tansiyon iyice yükseldi.

İstanbul’un merkezinde yer alan bu küçük yeşil alan 10 yıldan fazla bir süredir görülmeyen, Türkiye’nin en büyük hükümet karşıtı gösterilerine ev sahipliği yaptı.

Protestolar, mayısın sonlarında parktaki ağaçların sökülmesini ve yerine alış-veriş merkezi yapılmasını önlemek için Wall Street tarzi gösterilerle başladı. Çevik kuvvet günlerce, göz yaşartıcı bomba, biber gazı ve toma kullanarak oturma eylemi yapanları caydırmaya çalıştı. Fakat, 31 Mayıs’ta göstericiler taş, şişe ve sapanlarla barikatlar kuran polise karşı saldırıya geçti.

Güvenlik güçleri geçen ay göstericileri Taksim ve civarından çıkarmayı başardı. Şimdi burada belediye tarafından halka iftar veriliyor. Haziran ayında çatışmalara sahne olan Taksim Meydanı, şimdi Türk ailelerin yemek yiyip, canlı müzik dinledikleri bir yer haline geldi.

Köşe yazarı ve Amerika’da yayınlanan “Aşırı uçları olmayan İslam” adlı kitabın yazarı Mustafa Akyol,  “Türkiye`nin huzurlu fakat gerilimli bir ülke olduğunu söyledi”. Yazar aynı zamanda, Gezi Parkı eylemlerini, Türk siyasi tarihinde kutuplaşmaya sebep olan bir dönüm noktası  olarak nitelendirdi.

“Korkarım ki, bu ruh hali devam ederse hükümet protestolara karşı daha hoşgörüsüz olacak ve olaylar daha da büyüyecek. Ne yazık ki bu kısır döngü kimseye fayda sağlamayacak”.

Başbakan Erdoğan Gezi Parkı olaylarını, hükümeti devirmeye yönelik daha büyük bir komplonun parçası olduğunu belirterek protestolarla bağlantılı kişilere sert bir tavır takındı. Hafta başında İstanbul Terörle Mücadele Teşkilatı, şafak vakti operasyonuyla gösterilerle bağlantılı 30 şüpheliyi göz altına aldı.

Erdoğan’nın iftar yemeğinde gazetecilere verdiği demeçte; “Seçim sonuçlarını ortadan kaldırıp, insanların haklarını gasp edebileceklerini düşünenler çok yanılıyorlar” dedi.

“Mısır’da gerçekleşen son askeri darbe de Gezi Parkı gösterileriyle bağlantılıdır. Mısır halkı da oylarının hesabını sorarak kamuoyu oluşturdu ve devrime sessiz kalmadı”.

Aynı zamanda Tayyip Erdoğan, Mısır’da gerçekleşen devrime, askeri darbe demeyi reddettikleri için Batılı Hükümetleri demokrasi alanında çifte standart uygulamakla suçladı.

Fakat başkalarını bu kadar kolay eleştiren Türk lider kendisine yapılan en ufak eleştiriye tolerans gösteremiyor.  Tencere-tavalarla hükümeti eleştirenler bile Başbakan ve atanan danışmanı tarafından kınandı. Erdoğan, “tencere ve tavalarla yapılanlar suçtur, kimsenin başkasını rahatsız etme hakkı yoktur.Bir özgürlük başkasının özgürlüğünü ihlal ediyorsa o özgürlük değildir” dedi.

Haberinhttp://www.cnn.com/2013/07/21/world/turkey-istanbul-clashes/index.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.